Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Novi sudijski testovi

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Utorak, 21 Februar 2017 07:51

Nakon što su nedavno objavljeni novi Sinclair koeficijenti za ovaj Olimpijski Ciklus, jutros je na stranici IWF-a objavljen i novi set pitanja i odgovora za polaganje sudijskog ispita.

Također, to je koristan set za posdtojeće sudije za osvježavanje znanja, kao i za održavanje nivoa.

Pitanja i odgovori su na engleskom jeziku, jer, podsjećam da su, prema našim Pravilima, sve sudije počevši od Bh sudije 1. klase, obavezni polagati na engleskom jeziku, a za sudiju pripravnika i BH sudiju 2. klase se dozvoljava i polaganje na bosanskome jeziku, s tim što novi setovi pitanja neće biti zvanično prevođeni.

Sudije koji imaju namjeru polagati za neku od navedenih nižih klasa, mogu sačekati kurs za sudije, koji će biti obavezan za sve sudije i ostalo tehničko osoblje u SDTBIH, kao i za zainteresirane sudije iz regiona, a koji će biti organiziran početkom septembra, gdje će predavanja biti na bosanskome jeziku uz slideo-ove mješovito na bosanskome i engleskome jeziku, pa će to dodatno podići nivo znanja svih sudija u BIH.

Novi set sudijska pitanja

Novi set odgovori

 

Europsko prvenstvo 2017 Split

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 20 Februar 2017 09:05

 

 

 

Na predstojećem Europskom Prvenstvu u Splitu, koje počinje 1. aprila Bosna i Hercegovina će imati čak 5 svojih predstavnika.

Naime, uz takmičare Nermina Zečića i Eldina Omerovića, koji će biti vođeni iskusnom rukom trenera i selektora Namika Omerovića, predstavljat će nas još i sudije: Enisa Mašić i Nedim Mašić.

To nam je osobita čast, jer je prvi put da Bosna i Hercegovina ima dvoje sudija na jednom europskom prvenstvu. Također je ovo prvi put da Bosna i Hercegovina ima sudiju ženskog spola na Europskom Prvenstvu. Rijetke su države koje imaju priliku da ih predstavlja dvoje sudija na Europskom Prvenstvu i to seniorskom Europskom Prvenstvu.

Inače, na seniorskim europskim prvenstvima dosad smo imali samo jednog predstavnika (Nedim Mašić koji je sudio dosad 3 Europska Prvenstva), ne računajući jedno suđenje našeg bivšeg sudije Ahmeda Sadikovića, koje smo dobili kao poklon u ratnom periodu.

Za suđenje na europskom prvenstvu, seniorskom treba biti zadovoljeno više uvjeta. Osim uvjeta da sudija mora biti Internacionalni sudija 1. klase (najviše), izuzetno je bitan uvjet da sudija posjeduje iskustvo i kvalitet. O tome odlučuje poseban tehnološki Komitet pri EWF-u.

Preliminarni spisak takmičara koji nastupaju (uz već spomenute naše Nermina Zečića i Eldina Omerovića) se nalazi na slijedećim linkovima:

Preliminarni spisak EP

Od naših takmičara očekujemo nove BH rekorde i prikaz kvalitetne tehnike, kao i "čistog dizanja".

Što se tiče plasmana, adekvatan plasman očekujemo na U23 prvenstvu u oktobru u Albaniji.

Također ove godine očekujemo i kvalitetan nastup naših takmičara na U17 Europskom prevenstvu, tako da ćemo ove godine, iako hronično bez sredstava, zahvaljujući tome što su lokacije takmičenja blizu, imati predstavnike na svim europskim prvenstvima.

Još jednom poželimo sreću našim takmičarima.

   

Radni sastanak Auditorne Komisije

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Februar 2017 09:04 Autor Nedim Ponedjeljak, 20 Februar 2017 08:46

Nakon što je, prošle godine, na Izbornoj Skupštini Europske Federacije, naš Generalni Sekretar Nedim Mašić, izabran u Aditornu Komisiju (što je prvi put u historiji BH dizanja tegova), i nakon što je prošle godine netom nakon Izborne Skupštine, bio prvi radni sastanak te komisije u San Marinu, 10 februara ove godine je održan radni sastanak ove Komisije u San Marinu, gdje je pregledano poslovanje Europske Federacije za 2016-u godinu.

Poslovanje je uspješno pregledano i napravljen je odgovarajući izvještaj, koji će biti predočen na Generalnog Skupštini krajem marta u Splitu, neposredno pred Europsko Prvenstvo.

 

   

Knjiga 60 godina dizanja tegova/utega u BIH

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 01 Februar 2017 10:11 Autor Nedim Petak, 13 Januar 2017 00:00

Sa radošću vas obavještavamo da je konačno promovirana knjiga 60 godina dizanja tegova/utega u Bosni i Hercegovini.

U prepunoj sali Doma za djecu i Omladinu na Grbavici upriličena je navedena promocija.

Voditelj promocije, poznati novinar Nikola Bilić je sa par prigodnih rečenica otvorio promociju nakon čega je dao riječ autoru Kemalu Hoši, koji je, uz prigodnu prezentaciju, detaljno objasnio motive nastanka navedene knjige i detaljno predstavio knjigu.

Inače promociju je pratilo više TV kuća, na čelu sa HEMA i HAYAT. Hema je pripremila i opsežnu reportažu.

Nakon autora Kemala Hoše, riječ je dobio Branko Majstorović, koji je na duhovit način dao prikaz okolnosti koje su pratile rad autora.

Nakon toga je promotor mr.sci. Nedim Mašić, sa naučnog aspekta objasnio značaj izdavanja ovakve knjige - enciklopedije, pojasnivši pri tome da je ovo najpotpunija knjiga u Europi, a od ukupno 3 knjige na Balkanu, da je najpreciznija i jedina pisana sa aspekta naučnoga rada, odnosno da je ova knjiga dovoljna za doktorat iz oblasti sporta.

Također se Nedim Mašić, koji je bio i recezent knjige, osvrnuo na dizajn korica knjige (koje su dizajnirane nakon recenzije) i dao primjedbu da je na naslovnoj strani korica, uz stilizovanu zastavu i oblik BIH trebao biti još samo utemeljitelj dizanja tegova u BIH i osvajač medalje na Europskom prvenstvu Andrija Maleč, a svi ostali da us trebali biti na poleđini korica.

Riječ je preuzeo dr.sci. Daniel Maleč, koji je još detaljnije opisao koristi koje može imati osoba, počevši od sportiste, preko studenta i naučnog istraživača sve do "običnog čitaoca"

Nakon promocije je upriličena humanitarna prodaja knjiga u korist liječenja osoba kojima je potrebno (akcija koju je pokrenuo Anto Ledić), a zatim je priređena prigodna zakuska.

U svakom slučaju jedan lijep događaj, promocija izuzetno značajne knjige za sport.

 

   

Novi Sinclair koeficijenti

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 02 Februar 2017 07:51 Autor Nedim četvrtak, 02 Februar 2017 07:39

Kao što je i obaveza za svaki novi Olimpijski ciklus, IWF je dao Sinclair koeficijente za 2017-2020 Olimpijski Ciklus. Iako nama tablice nisu potrebne jer naš sistem automatski izračunava koeficijente i koristi ih u tabeli sa rezultatima, ipak na slijedećim linkovima možete pronaći tablice.

muški Sinclair koeficijenti

ženski Sinclair koeficijenti.

Uglavnom za one koji ne znaju, Sinclair koeficijenti služe za usporedbu rezultata u različitim težinskim kategorijama.

   

Stranica 10 od 34