Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

OI 5.dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 August 2016 13:42 Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 13:06

Iznenađenja, što se tiče plasmana i nisu, ali jeste užitak svjetskog rekorda.

Naime, u kategoriji 77 kg, prošlogodišnji svjetski prvak Nijat Rahimov, uzima zlato, za mene nije iznenađenje, jer sam to i očekivao, ali je kod većine, kinez Lui Yiaojun bio apsolutni favorit.

Trzaj je tako i završio, Li je trznuo 177 kg, što je 12 kg više od Nijata Rahimova, I Armenac Andranik Karapetiyan je napravio dobar trzaj 174 kg.

Egipćanin Mahmoud Muhammed Ihab je imao isti trzaj kao Rahimov 165 kg, kao i tajlanđanin Chaputum Chingawong. i završava na čet

U izbačaju se očekivala oštra bitka.

Prvo drama sa tajlanđaninom koji tek u trećem pokušaju izbacuje 191 kg i završava na četvrtom mjestu.

Zatim, nakon jednog neuspješnog pokušaja na 195 kg, mladi Armenac Karapetiyan, u žaru da zadrži teg, dobija ponovo pov redu lakta (koja očito još nije dovoljno sanirana i odustaje od trećeg pokušajja

Egipćanin Ihab, nakon jednog neuspješnog, izbacuje 196 kg i osigurava bronzanu medalju.

Zatim kinezu Liu pada pokušaj na 197 kg. Nijat Rahimov se, u međuvremenu, smireno zagrijava bez namjere da izađe na prvi pokušaj uskoro.

Liu izbacuje 197 kg u trećem pokušaju, i već tada su smatrali da Nijat Rahimov nema šansi, jer bi trebao izbaciti samo 1 kg manje od svjetskog rekorda.

Nijat Rahimov u prvom pokušaju, ekstremno lagano izbacuje 202 kg i osigurava medalju.

Liu, u trećem pokušaju izbacuje 202 kg i čak i reporteri poznavaoci dizanja tegova ga vide sa zlatnom medaljom.,

Ihab pokušava 203 kg, da bi, svoj trenutni plasman popravio na srebro, ali ne uspjeva.

I tada Nijat Rahimov prijvaljuje 214 kg, 4 kg viš e od 15 godina starog rekorda Olega Prepechenova. I onda spektakl. Kao da je na tegu 114, a ne 214 kg, Rahimov izbacuje teg i osvaja Olimpijsko zlato.

Ovaj dan je, očito bio dan egipćana, jer je osim Ihabove bronzane medlaje, Egipat dobio još jednu bronzanu medalju, Ahmed Sara, osamnaestogodišnja djevojčica, osvaja bronzanu medalju, iza kineskinje Xiang Yangmei i Kazahstanke Zazire Zapalkur. Tu je također bila velika borba za prvo mjesto, ali je kineskinja pobjedila.

Svakako trebamo spomenuti i peto mjesto Nazik Avdaliyan, aktualne europske prvakinje, svjetske prvakinje 2009-e godine, koja je prije 6 godina doživila automobilsku nesreću i kičma joj je bila u komadima. Nakon oporavka su doktori savjetovali uzdrćavanje od podizanja išta težeg od kašike i bila se oprostila od dizanja, da bi se prošle godine vratila i evo europska prvakinja, petoplasirana na Olimpijadi.

 

 

 

OI 4. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 12:56

Četvrti dan Olimpijskih Igara donosi, konačno prvu medalju za Europljane, Daniyar Ismailov, Turska, osvaja srebrenu medalju u kategoriji 69 kg. zlato u toj kategoriji, nakon teške borbe osvaja kinez Shi Ziyong, a bronzu Izet Artukov iz Kirgistana.

U istom danu 2 zlata za Kinu. Nakon dvije nule prethodnih dana, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji Kina uzima zlato. Deng Wei, ne samo da uzima zlato, nego i obara svjetski rekord, i sa 14 kg prednosti ispred Choe Hyo Sym završava takmičenje u kategoriji do 63 kg. Isti plasman kao na 2 prehodna svjetska prvenstva. Treće mjesto zauzima Karina Goricheva Kazahstan.

   

OI 3. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 12:38

Treći dan donosi dosta tuge, što tuge zbog pobjede, a nakon toga opraštanja od Dizanja Tegova kolumbijca Oscara Mougiere, što tuge zbog nemogućnosti nastupa uvjerljivo najbolje u kategoriji 58 kg, koja je bila spremna da protivnice ostavi 10 kg iza sebe, Bojanke Kostove iz Azerbjeđana. Tuga za Azerbejđan, donosi dvostruku radost za Tajland.

Zlato i srebro u 58 kg idu u Tajland. Prvoplasirana Sukaniya SRISURAT se udobno smjestila ispred Pimsiri Sirikaew. Bronzanu medalju osvaja Kuo Hsing Chun iz Tajpeha.

Svoju predstavnicu u ovoj kategoriji imali su i UAE Ayisha Abalushi Shariyah, na slici ispod.

 

 

U kategoriji 62 kg favorit kinez Chen li Yun, pravi nulu u trzaju (najvjerovatnije se pojavio permanentni grč u butini zbog prekomjernog skidanja težine za kategoriju) i svoju priliku koristi srebreni olimpijac, prije ove olimpijade Kolumbijac FIGUEROA MOSQUERA Oscar Albeiro koji planira u zasluženu penziju u 33-oj godini. Srebro osvaja (njemu je treća Olimpijska Medalja) Eko Yuli Erawan Indonezija. Nakon 2 bronze, osvaja srebro. Bronzu osvaja Farhad Kharki Kazahstan

Na slici vidimo Oscara kako se oprašta i u akciji.

 

 

   

OI 2.dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 12:21

Drugi dan donosi dvije kategorije

Kategorija do 53 kg žene i do 56 kg muški.

Nakon teške i uporne borbe, krunisane Olimpijskim i svjetskim rekordom pobjednik je Long Quinquan, kinez koji je bio pobjednik i prije 8 godina u Pekingu, isped Londonskog pobjednika koreanca Yum Chon Ola. Na treće mjesto se udobno smjestio Thailanđanin Kruaton Shinpet, kojem je nana murla od infarkta, gledajući prijenos njegovog pokušaja.

Najbolje plasirani Europljanin Mirco Scarantino, Italijanski policajac, na sedmom mjestu.

 

U kategoriji 53 kg, prvo iznenađenje, favorit za pobjedu, kojoj je bio dovoljan samo jedan uspješan pokušaj u izbačaju za prvo mjesto, kineskinja Li Yayun pravi nulu i na prvo mjesto zasluženo izbija Hu Shu Ching iz Tajpeha, ispred Diaz Hidylin sa Philipina i Yoon Yin Hee iz Koreje. Najbolje plasirana europljanka Rebeka Koha, latvijka, na četvrtom mjestu.

 

   

OI 1. dan.

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 August 2016 12:20 Autor Nedim Srijeda, 10 August 2016 09:33

Prvog dana na OI nije bilo iznenađenja.

Da napomenem da se na OI medalje dodjeljuju samo za biatlon, odnosno nema medalja pojedinačno za trzaj i izbačaj.

Kategorija 48 kg žene.

Prva je tajlanđanka Sopita Tanasan, druga Sri Wahjuni iz Indonezije, a treća je japanka Miyake Hiromi, kojoj je ovo četvrta olimpijada.I iako bi karijera trebalo da joj bude na zalasku Miyake i dalje osvaja medalje. Zanimljivo je da donja slika kruži društvenim mrežama kao "dokaz" da nije trebala osvojiti medalju jer je pokušaj neispravan zbog tuša. Prikazani pokušaj jeste neispravan ali to nije priznati treći pokušaj, nego neuspješni drugi pokušaj.

Uz još nekoliko muških takmičara (među njima i čuveni Belgijanac Gougeberg, rijetkost je da se neko takmiči na 4 Olimpijade i još uzme medalje.

Ovako je Miyake iskazala radost nakon medalje:

   

Stranica 10 od 31