Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

OI 4. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 12:56

Četvrti dan Olimpijskih Igara donosi, konačno prvu medalju za Europljane, Daniyar Ismailov, Turska, osvaja srebrenu medalju u kategoriji 69 kg. zlato u toj kategoriji, nakon teške borbe osvaja kinez Shi Ziyong, a bronzu Izet Artukov iz Kirgistana.

U istom danu 2 zlata za Kinu. Nakon dvije nule prethodnih dana, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji Kina uzima zlato. Deng Wei, ne samo da uzima zlato, nego i obara svjetski rekord, i sa 14 kg prednosti ispred Choe Hyo Sym završava takmičenje u kategoriji do 63 kg. Isti plasman kao na 2 prehodna svjetska prvenstva. Treće mjesto zauzima Karina Goricheva Kazahstan.

 

OI 3. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 12:38

Treći dan donosi dosta tuge, što tuge zbog pobjede, a nakon toga opraštanja od Dizanja Tegova kolumbijca Oscara Mougiere, što tuge zbog nemogućnosti nastupa uvjerljivo najbolje u kategoriji 58 kg, koja je bila spremna da protivnice ostavi 10 kg iza sebe, Bojanke Kostove iz Azerbjeđana. Tuga za Azerbejđan, donosi dvostruku radost za Tajland.

Zlato i srebro u 58 kg idu u Tajland. Prvoplasirana Sukaniya SRISURAT se udobno smjestila ispred Pimsiri Sirikaew. Bronzanu medalju osvaja Kuo Hsing Chun iz Tajpeha.

Svoju predstavnicu u ovoj kategoriji imali su i UAE Ayisha Abalushi Shariyah, na slici ispod.

 

 

U kategoriji 62 kg favorit kinez Chen li Yun, pravi nulu u trzaju (najvjerovatnije se pojavio permanentni grč u butini zbog prekomjernog skidanja težine za kategoriju) i svoju priliku koristi srebreni olimpijac, prije ove olimpijade Kolumbijac FIGUEROA MOSQUERA Oscar Albeiro koji planira u zasluženu penziju u 33-oj godini. Srebro osvaja (njemu je treća Olimpijska Medalja) Eko Yuli Erawan Indonezija. Nakon 2 bronze, osvaja srebro. Bronzu osvaja Farhad Kharki Kazahstan

Na slici vidimo Oscara kako se oprašta i u akciji.

 

 

   

OI 2.dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 12:21

Drugi dan donosi dvije kategorije

Kategorija do 53 kg žene i do 56 kg muški.

Nakon teške i uporne borbe, krunisane Olimpijskim i svjetskim rekordom pobjednik je Long Quinquan, kinez koji je bio pobjednik i prije 8 godina u Pekingu, isped Londonskog pobjednika koreanca Yum Chon Ola. Na treće mjesto se udobno smjestio Thailanđanin Kruaton Shinpet, kojem je nana murla od infarkta, gledajući prijenos njegovog pokušaja.

Najbolje plasirani Europljanin Mirco Scarantino, Italijanski policajac, na sedmom mjestu.

 

U kategoriji 53 kg, prvo iznenađenje, favorit za pobjedu, kojoj je bio dovoljan samo jedan uspješan pokušaj u izbačaju za prvo mjesto, kineskinja Li Yayun pravi nulu i na prvo mjesto zasluženo izbija Hu Shu Ching iz Tajpeha, ispred Diaz Hidylin sa Philipina i Yoon Yin Hee iz Koreje. Najbolje plasirana europljanka Rebeka Koha, latvijka, na četvrtom mjestu.

 

   

OI 1. dan.

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 August 2016 12:20 Autor Nedim Srijeda, 10 August 2016 09:33

Prvog dana na OI nije bilo iznenađenja.

Da napomenem da se na OI medalje dodjeljuju samo za biatlon, odnosno nema medalja pojedinačno za trzaj i izbačaj.

Kategorija 48 kg žene.

Prva je tajlanđanka Sopita Tanasan, druga Sri Wahjuni iz Indonezije, a treća je japanka Miyake Hiromi, kojoj je ovo četvrta olimpijada.I iako bi karijera trebalo da joj bude na zalasku Miyake i dalje osvaja medalje. Zanimljivo je da donja slika kruži društvenim mrežama kao "dokaz" da nije trebala osvojiti medalju jer je pokušaj neispravan zbog tuša. Prikazani pokušaj jeste neispravan ali to nije priznati treći pokušaj, nego neuspješni drugi pokušaj.

Uz još nekoliko muških takmičara (među njima i čuveni Belgijanac Gougeberg, rijetkost je da se neko takmiči na 4 Olimpijade i još uzme medalje.

Ovako je Miyake iskazala radost nakon medalje:

   

Olimpijske Igre 2016

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 August 2016 12:11 Autor Nedim Srijeda, 10 August 2016 09:17

Iako se, zvanično, bori i zalaže za bolju pokrivenost TV taksom i uopće, bolju zaradu od iste, u stvarnosti se BHT svojski trudi da još veći broj ljudi prestane plaćati TV taksu.

U najavama, kao i u izboru programa-prijenosa sa Olimpijskih Igara, našeg javnog Broadcastera BHT su mjesto našli samo ekipni sportovi (među kojima nema naših da napomenemo).

Uglavnom na slici ispod se vidi i popunjenost Sale za Dizanje Tegova na OI uz ekstremno skupe karte.

Ja bih mogao shvatiti da smatraju da Dizanje Tegova nije dovoljno atraktivan Sport (pogrešno smatraju jer je dovoljno pogledati indekse gledanosti na Eurosportu, gdje je, čak, višemjesečna repriza prijenosa Dizanja Tegova monogo gledanija od većine ekipnih sportova), ali eto to bih mogao shvatiti, ali da nema prikaza ni borilačkih vještina, da nema prikaza baznih sportova, da je prikazan u prvih par dana, samo jedan sat gimnastike i nešto malo više plivanja, e to ne mogu shvatiti.

Da nije PTPC, odnosno potkomponenete BHTa, koji bar koliko toliko normalnih sportova i prikažu, ne bi trebali ni koristiti TV prijenos.

Nije bolja situacija ni u susjedstvu. (jeste malo bolja), ali za nas beskorisno jer nam ti kanali budu zatamnjeni.

IWF je obezbjedio Live Scoreboard, što je u njihovoj moći, ali prijenose ne smiju zbog TV prava, tako da sam ja lijepe novce potrošio kupujući pretplatu kod određenih stranih kanala, tako da sad mogu gledati puni prijenos dizanja tegova, kako na računaru, tako i na Smart TV-u, ali ipak sa nešto slabijom slikom, što je odlično u odnosu na prva 3 dana (preko zakupljenog providera sam uspjevao gledati po maksimalno 5 sekundi prijenosa između dva "zaleđivanja"

Obzirom da sam u prva tri dana, imao dovoljno problema, nisam uspio napisati osvrte na OI, pa ću to sada pokušati.

 

   

Stranica 10 od 31