Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

OI Finalni dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 17 August 2016 14:51 Autor Nedim Srijeda, 17 August 2016 10:51

Iako Olimpijada još traje, sinoć kasno - jutros rano je bio finalni dan dizanja tegova.

Konačno, radost za Europu, radost za Europsko dizanje tegova, kategorija u kojoj su sve tri medalje osvojili europljani, čime se broj osvojenih medalja popeo za trećinu, odnosno u prvih 9 dana Europa je osvojila 6 medalja, a  jutros ove tri, tako da sa 9 osovjenih medalja to već postaje bolja situacija.

Koliko je radost za Europu, toliko je tuga i žalost za propuštenim za Aziju i za Iran.

Naime, kako sam već jučer napisao, apsolutni favorit u ovoj kategoriji je bio Behdad Salimikoridisiabi, zlatni sa prethodne olimpijade. Ova kategorija je već dugo "kategorija iranaca".

I tako je i bilo nakon trzaja.

Naime, u trzaju je četvrto mjesto zauzeo Irakli Turmanidze, gruzijac kome je osmjeh uvijek na licu sa trznutih 207 kg, treće mjesto je zauzeo mladi armenac Minasyan Gor sa 210, a dvojica favorita Lasha Talakadze iz Gruzije i Behdad Salimijirdiasabi iz Irana su imali još po jedan pokušaj. Prvo Lasha podiže 215 kg, što je težina novog svjetskog rekorda, dakako i Europskog, a zatim Bahdad podiže 216 kg i još povećava svjetski rekord (dakako i Azijski).

Za izbačaj, Bahdad ima prijavljenih 245 kg, Lasha 240 kg, kao i Gor, dok Irakli ima prijavljeno "skromnih" 228 kg.

Irakli izbacuje uspješno sva 3 pokušaja i završava sa izbačenih 241 kg, mladi Gor prvi pokušaj smanjuje na 236 i iuspješno ga izbacuje, a u trećem pokušaju, nakon drugog neuspješnog, izbacuje i 241 kg, što ga dovodi ispred, do tada vodećeg Iraklija.

Kreće i rasplet drame. Bahdadu je bilo dovoljno da izbaci koliko i Lasha i da ga pobjedi. Greška Behdadovih trenera je bila u tome što, nakon što je Lasha podigao 242 kg u prvom pokušaju, nisu dali Bahdadu da ponovi tu težinu ili eventualno 243 kg, nego je Bahdad izašao na najavljenih 245 kg.

Ponašao se kao da žuri sa tegom. Lahko je nabacio 245 kg, relativno lahko izbacio, ali sa vidljivim dotiskom i odlukom sudija 2 naprama 1 pokušaj je nepriznat.

Obzirom da je još nekoliko takmičara izašlo svoj pokušaj na 245 kg, Bahdad je imao dovoljno vremena da se odmori, i da ponovo podigne istu težinu, ovaj put sa manjim dotiskom, ali i dalje vidljivim dotiskom. Sidije mu priznaju pokušaj, i Bahda zadovoljan odlazi u prostor za zagrijavanje, a u tom momentu Jury poništava navedeni pokušaj.

Već umoran (jer za ovu kategoriju 2 minute je premalo odmora) Bahda ponovo izlazi na 245 kg, ali ovaj put ne uspjeva ustati sa tegom.

Šteta zbog nule.

Međutim, čak i da Jury nije poništio navedeni pokušaj Bahdad ne bi mogao pobjediti raposloženog Lashu, koji je izbacio 247 kg u drugom pokušaju, da bi u trećem pokušaju izbacio 258 kg i sa biatlonom 473 kg postavio novi svjetski rekord. Svi navedeni rekordi su ujedno i Olimpijski.

Konačni plasman: Lasha na prvom mjestu, Gor na drugom i Irakli na trećem, dvostruko slavlje za Gruziju.

U ovoj grupi nastupio je i "naš" Almir Velagić. Odnosno Almir je rođen u Bosni i Hercegovini, ali je dizačku karijeru započeo i nastavio u Njemačkoj. Najbolji je njemački dizač tegova.

Almir Velagić, osvajač medalje sa prošlogodišnjeg europskog prvenstva, je završio na odličnom devetom mjestu sa biatlonom 420 kg.

 

 

OI 9. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 16 August 2016 14:24 Autor Nedim Utorak, 16 August 2016 07:13

Kategorija 105 kg uvijek je bila prava poslastica, pa tako ni ovaj put nije mimoišlo.

Kategorija gdje su ljudi objektivno najjači. Ne računam po sistemu, Ovaj je izbacio trostruku težinu i slično. Toga nema u ovoj kategoriji, niti će, realno, biti.Ali, postoji i nešto što se zove sila zemljine teže i ona je istih 9,81 m/s2 bez obzira koliko je težak teg i koliko je težak takmičar.

Znači, objektivno najjači ljudi. U superteškoj se podižu veće težine, ali ova kategorija je takva.

I pobjednici u ovoj kategoriji su već godinama harizmatični, počevši od neprikosnovenog Hadžimurata Akkaeva pa nadalje.

Prije takmičenja se znalo da je Ruslan Nurudinov, uzbekistanac, apsolutni favorit i tako je i ostalo.

Samo je prepustio prvo mjesto u trzaju, svom sunarodniku Ivanu Efremovu (podigli su po 194 kg, ali je Efremov bio lakši), a ostalo je sve "zakucao"  Ruslan Nurudinov, uključujući i oboren svjetski i olimpijski rekord 237 kg.

Ni u jednom momentu zlato Ruslana Nurudinova nije bilo u pitanju.

Na drugo mjesto se plasirao devetnaestogodišnji armenac, Simon Martirosjan, dok je na treće mjesto plasiran kazahstanac Alexander Zaichikov, koji je par trenutaka bio radostan zbog osvojenog srebra, a onda je Žiri revidirao odluku sudija i poništio Zaichikovu pokušaj na 227 kg.

Nakon dvije kategorije u kojima su pobijedili Iranci, i u očekivanju superteške kategorije gdje je Iranac Bahdadi apsolutni favorit (statistika kaže 89,2% šansi), ova kategorija je prošla, ne samo bez zlata, nego i bez medalje za Iranca Mohamedrezu Bararia, koji je imao čak dva pokušaja za bronzanu medalju, ali neuspješna.

Iako je, haman, u svakoj kategoriji primjećen naš komšija, predsjednik SSDT-a i sudija Milan Mihajlović, poseban tretman je imao u ovoj kategoriji. Srbija je ipak imala predstavnika.

   

OI 8. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 15 August 2016 08:24

Nakon nemogućnosti nastupa Kashirine, kao i armenke Hripshime, ova kategorija ostaje na "klimavim nogama".

Samo takmičenje, i nije loše. Adekvatne težine za prvoplasirane takmičarke (daleko od rekorda Kashirine), ali ova kategorija postaje antipropaganda dizanja tegova.

Zasluženo prva Meng Suping, koja je mogla podići još desetak kg, ali joj nije trebalo.

Drugoplasirana Kim Hyiang, koja jedina liči na sportistu u ovoj A grupi.

Trećeplasirana Sarah Robles, osoba od 142 kg, liči na sve drugo osim na sportistkinju. Nadam se da malde dizačice tegova i curice koji bi se željele baviti ovim sportom, nisu pratile njen nastup, jer bi odustale od svega.

Zaniljivo je da je sala Rio Centro paviljon 2, sa oko 50 hiljada ljudi, zdšno navijalo za egipćanku, Shaimu Haridi, koja je imala pokušaj za bronzanu medalju, i da pomjeri Sarah Robles na dolje. Na žalost, iako je bilo evidentno da Shaima vlada tom težinom, zbog povrede mišića Shaimaa je morala odustati od poklušaja.

 

   

OI 7. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 15 August 2016 08:10

Nakon 5 dana sa dvostrukim kategorijama, prelazimo na dane sa samo po jednom kategorijom.

Sedmi dan je nastupila samo kategorija 94 kg.

Uvjerljivi favorit Sohrab Moradi, koji sa 5 kg, odnosno sa čak 8 kg prednosti za vršava trzaj.

Umalo tragičar, litvanac Auritmas Didzbalis, tek u trećem pokušaju trza 177 kg, i to u pokušaju koji je za antologiju dizanja tegova.

Stvarni tragičar, thailanđanin Sarat Sumpradit, nakon trzaja treći sa 177 kg, momak sa 6 buspješnih pokušaja, ali ipak četvrto plasirani, nakon izbačaja i biatlona.

Vadzim Strelstov, bjelorus, najozbiljiniji protivnik četvrti nakon trzaja sa 175 kg.

Navedena situacija je bila dovoljna Moradiu da mirno sačeka da svi osim Streltsova završe izbačaj, i nakon prvog pokušaja Streltsova na 220 kg , Moradi izlazi na "lakšoj" težini i sa 221 kg u izbačaju, osigurava konačno prvo mjesto.

Nakon naredna 2 pokušaja neuspješna od strane Streltsova, Moradi svoja dva pokušaja (pošto je vež obezbjedio zlato) troši na pokušaj svjetskog rekorda 234 kg.

Bez dodatnog motiva to mu ne polazi za rukom.

Vidi se dobra taktika Iranaca, jer 2 dana zaredom, 2 zlatne medalje osvajaju.

   

OI 6. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 16 August 2016 14:22 Autor Nedim Ponedjeljak, 15 August 2016 07:39

Da ne bi bilo iznenađenja ni 6. takmičarski dan (Stvarni 6. dan je bila pauza) pobrinuli su se favoriti, Koreanka Rim Jong Sim i Iranac Kianosh Rostami.

Malo ko se ne sjeća Rim Jong Sim sa preošlogodišnjeg svjetskog prvenstva. Tada je, pod ogromnim bolovima izlazila na pokušaje u izbačaju, nakon povrede u trzaju i osvojila srebrenu medalju, ali na pobjedničko postolje nije mogla sama izaći nego uz pomoć ostalih takmičarki.

Oporavila se lijepo i potvrdila Olimpijsko zlato iz Londona. Tada je osvojila zlato u nižoj kategoriji 69 kg, a sada u prestižnoj 75 kg kategoriji. Zanimljivo je da su se u ovoj kategoriji susrele dvije zlatne iz Londona. Druga je Lidija Valentin Perez, koja je osvojila zlato u kategoriji 75 kg na prethodnoj Olimpijadi (odsnosno nakon diskvalifikacije tri prvoplasirane, gospođa Perez je osvojila zlato.

Ovaj put je bila sasvim zadovoljna bronzom, ali primljenom na pobjedničkom postolju.

Ova kategorija donosi još jednu europljanku osvajača medalja Daria Naumava iz Bjelorusije osvaja srebro. Konačno se Europa malo pribrala.

Kianosh Rostami, svjetski rekorder (220 kg izbalaj na Fajr Cupu) i 395 biatlon, na istom takmičenju, nije dozvolio iznenađenje, ali da bi to ostvario morao je podići tećinu svjetskog rekorda, alično Nijatu Rahimovu u 85 kg. I ovaj put "zaplatio je" favorizirani Kinez.

Kinez Tian Tao se pobrinuo za dramatičnost takmičenja.

Nakon neuspješnih pokušaja na 173 i 178 kg, u trećem pokušaju trza 178 kg, štp me je dovoljno za drugo mjesto u trzaju, sa 1 kg manje od Rostamija.

U izbačaju opet drama.

Kianosh Rostami, nakon neuspješnog prvog pokušaja, u drugom pokušaju izjednačava Olimpijski rekord 215 kg, nakon što Tian Tao dva puta ne podiže 210 kg.

Sincrain Gabriel iz Rumunije, u drugom pokušaju podiđe 212 kg

Svoj trojici ostaje još po jedan pokušaj, s tim što je Tian Taou u pitanju i nula.

I tada, sva trojica izbacuju 217 kg, odnosno težinu Olimpijskog Rekorda (rekord se priznaje onome ko ga je prvi podigao, odnosno Tian Tao), i to dovodi do zlata za Rostamia, srebra za Tao i bronze za Sincraina.

Također, da bi pobjedio Taoa, Rostami je morao popraviti svoj svjestsi rekord u biatlonu i za 2 kg popraviti Olimpijski rekord u biatlonu, podigavši 396 kg.

Uglavnom, neizvjesno do kraja.

Rostami je, inače bio prvi, od pet Iranskih takmičara, koji je nastupio.

U ovoj kategoriji je nastupio i naš komšija Amar Musić, koji je sa 5 uspješnih pokušaja osvojio 15-o mjesto, što je odličan rezultat za nas.

 

 

 

 

   

Stranica 9 od 31