Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

OI 9. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 16 August 2016 14:24 Autor Nedim Utorak, 16 August 2016 07:13

Kategorija 105 kg uvijek je bila prava poslastica, pa tako ni ovaj put nije mimoišlo.

Kategorija gdje su ljudi objektivno najjači. Ne računam po sistemu, Ovaj je izbacio trostruku težinu i slično. Toga nema u ovoj kategoriji, niti će, realno, biti.Ali, postoji i nešto što se zove sila zemljine teže i ona je istih 9,81 m/s2 bez obzira koliko je težak teg i koliko je težak takmičar.

Znači, objektivno najjači ljudi. U superteškoj se podižu veće težine, ali ova kategorija je takva.

I pobjednici u ovoj kategoriji su već godinama harizmatični, počevši od neprikosnovenog Hadžimurata Akkaeva pa nadalje.

Prije takmičenja se znalo da je Ruslan Nurudinov, uzbekistanac, apsolutni favorit i tako je i ostalo.

Samo je prepustio prvo mjesto u trzaju, svom sunarodniku Ivanu Efremovu (podigli su po 194 kg, ali je Efremov bio lakši), a ostalo je sve "zakucao"  Ruslan Nurudinov, uključujući i oboren svjetski i olimpijski rekord 237 kg.

Ni u jednom momentu zlato Ruslana Nurudinova nije bilo u pitanju.

Na drugo mjesto se plasirao devetnaestogodišnji armenac, Simon Martirosjan, dok je na treće mjesto plasiran kazahstanac Alexander Zaichikov, koji je par trenutaka bio radostan zbog osvojenog srebra, a onda je Žiri revidirao odluku sudija i poništio Zaichikovu pokušaj na 227 kg.

Nakon dvije kategorije u kojima su pobijedili Iranci, i u očekivanju superteške kategorije gdje je Iranac Bahdadi apsolutni favorit (statistika kaže 89,2% šansi), ova kategorija je prošla, ne samo bez zlata, nego i bez medalje za Iranca Mohamedrezu Bararia, koji je imao čak dva pokušaja za bronzanu medalju, ali neuspješna.

Iako je, haman, u svakoj kategoriji primjećen naš komšija, predsjednik SSDT-a i sudija Milan Mihajlović, poseban tretman je imao u ovoj kategoriji. Srbija je ipak imala predstavnika.

 

OI 8. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 15 August 2016 08:24

Nakon nemogućnosti nastupa Kashirine, kao i armenke Hripshime, ova kategorija ostaje na "klimavim nogama".

Samo takmičenje, i nije loše. Adekvatne težine za prvoplasirane takmičarke (daleko od rekorda Kashirine), ali ova kategorija postaje antipropaganda dizanja tegova.

Zasluženo prva Meng Suping, koja je mogla podići još desetak kg, ali joj nije trebalo.

Drugoplasirana Kim Hyiang, koja jedina liči na sportistu u ovoj A grupi.

Trećeplasirana Sarah Robles, osoba od 142 kg, liči na sve drugo osim na sportistkinju. Nadam se da malde dizačice tegova i curice koji bi se željele baviti ovim sportom, nisu pratile njen nastup, jer bi odustale od svega.

Zaniljivo je da je sala Rio Centro paviljon 2, sa oko 50 hiljada ljudi, zdšno navijalo za egipćanku, Shaimu Haridi, koja je imala pokušaj za bronzanu medalju, i da pomjeri Sarah Robles na dolje. Na žalost, iako je bilo evidentno da Shaima vlada tom težinom, zbog povrede mišića Shaimaa je morala odustati od poklušaja.

 

   

OI 7. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 15 August 2016 08:10

Nakon 5 dana sa dvostrukim kategorijama, prelazimo na dane sa samo po jednom kategorijom.

Sedmi dan je nastupila samo kategorija 94 kg.

Uvjerljivi favorit Sohrab Moradi, koji sa 5 kg, odnosno sa čak 8 kg prednosti za vršava trzaj.

Umalo tragičar, litvanac Auritmas Didzbalis, tek u trećem pokušaju trza 177 kg, i to u pokušaju koji je za antologiju dizanja tegova.

Stvarni tragičar, thailanđanin Sarat Sumpradit, nakon trzaja treći sa 177 kg, momak sa 6 buspješnih pokušaja, ali ipak četvrto plasirani, nakon izbačaja i biatlona.

Vadzim Strelstov, bjelorus, najozbiljiniji protivnik četvrti nakon trzaja sa 175 kg.

Navedena situacija je bila dovoljna Moradiu da mirno sačeka da svi osim Streltsova završe izbačaj, i nakon prvog pokušaja Streltsova na 220 kg , Moradi izlazi na "lakšoj" težini i sa 221 kg u izbačaju, osigurava konačno prvo mjesto.

Nakon naredna 2 pokušaja neuspješna od strane Streltsova, Moradi svoja dva pokušaja (pošto je vež obezbjedio zlato) troši na pokušaj svjetskog rekorda 234 kg.

Bez dodatnog motiva to mu ne polazi za rukom.

Vidi se dobra taktika Iranaca, jer 2 dana zaredom, 2 zlatne medalje osvajaju.

   

OI 6. dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 16 August 2016 14:22 Autor Nedim Ponedjeljak, 15 August 2016 07:39

Da ne bi bilo iznenađenja ni 6. takmičarski dan (Stvarni 6. dan je bila pauza) pobrinuli su se favoriti, Koreanka Rim Jong Sim i Iranac Kianosh Rostami.

Malo ko se ne sjeća Rim Jong Sim sa preošlogodišnjeg svjetskog prvenstva. Tada je, pod ogromnim bolovima izlazila na pokušaje u izbačaju, nakon povrede u trzaju i osvojila srebrenu medalju, ali na pobjedničko postolje nije mogla sama izaći nego uz pomoć ostalih takmičarki.

Oporavila se lijepo i potvrdila Olimpijsko zlato iz Londona. Tada je osvojila zlato u nižoj kategoriji 69 kg, a sada u prestižnoj 75 kg kategoriji. Zanimljivo je da su se u ovoj kategoriji susrele dvije zlatne iz Londona. Druga je Lidija Valentin Perez, koja je osvojila zlato u kategoriji 75 kg na prethodnoj Olimpijadi (odsnosno nakon diskvalifikacije tri prvoplasirane, gospođa Perez je osvojila zlato.

Ovaj put je bila sasvim zadovoljna bronzom, ali primljenom na pobjedničkom postolju.

Ova kategorija donosi još jednu europljanku osvajača medalja Daria Naumava iz Bjelorusije osvaja srebro. Konačno se Europa malo pribrala.

Kianosh Rostami, svjetski rekorder (220 kg izbalaj na Fajr Cupu) i 395 biatlon, na istom takmičenju, nije dozvolio iznenađenje, ali da bi to ostvario morao je podići tećinu svjetskog rekorda, alično Nijatu Rahimovu u 85 kg. I ovaj put "zaplatio je" favorizirani Kinez.

Kinez Tian Tao se pobrinuo za dramatičnost takmičenja.

Nakon neuspješnih pokušaja na 173 i 178 kg, u trećem pokušaju trza 178 kg, štp me je dovoljno za drugo mjesto u trzaju, sa 1 kg manje od Rostamija.

U izbačaju opet drama.

Kianosh Rostami, nakon neuspješnog prvog pokušaja, u drugom pokušaju izjednačava Olimpijski rekord 215 kg, nakon što Tian Tao dva puta ne podiže 210 kg.

Sincrain Gabriel iz Rumunije, u drugom pokušaju podiđe 212 kg

Svoj trojici ostaje još po jedan pokušaj, s tim što je Tian Taou u pitanju i nula.

I tada, sva trojica izbacuju 217 kg, odnosno težinu Olimpijskog Rekorda (rekord se priznaje onome ko ga je prvi podigao, odnosno Tian Tao), i to dovodi do zlata za Rostamia, srebra za Tao i bronze za Sincraina.

Također, da bi pobjedio Taoa, Rostami je morao popraviti svoj svjestsi rekord u biatlonu i za 2 kg popraviti Olimpijski rekord u biatlonu, podigavši 396 kg.

Uglavnom, neizvjesno do kraja.

Rostami je, inače bio prvi, od pet Iranskih takmičara, koji je nastupio.

U ovoj kategoriji je nastupio i naš komšija Amar Musić, koji je sa 5 uspješnih pokušaja osvojio 15-o mjesto, što je odličan rezultat za nas.

 

 

 

 

   

OI 5.dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 August 2016 13:42 Autor Nedim četvrtak, 11 August 2016 13:06

Iznenađenja, što se tiče plasmana i nisu, ali jeste užitak svjetskog rekorda.

Naime, u kategoriji 77 kg, prošlogodišnji svjetski prvak Nijat Rahimov, uzima zlato, za mene nije iznenađenje, jer sam to i očekivao, ali je kod većine, kinez Lui Yiaojun bio apsolutni favorit.

Trzaj je tako i završio, Li je trznuo 177 kg, što je 12 kg više od Nijata Rahimova, I Armenac Andranik Karapetiyan je napravio dobar trzaj 174 kg.

Egipćanin Mahmoud Muhammed Ihab je imao isti trzaj kao Rahimov 165 kg, kao i tajlanđanin Chaputum Chingawong. i završava na čet

U izbačaju se očekivala oštra bitka.

Prvo drama sa tajlanđaninom koji tek u trećem pokušaju izbacuje 191 kg i završava na četvrtom mjestu.

Zatim, nakon jednog neuspješnog pokušaja na 195 kg, mladi Armenac Karapetiyan, u žaru da zadrži teg, dobija ponovo pov redu lakta (koja očito još nije dovoljno sanirana i odustaje od trećeg pokušajja

Egipćanin Ihab, nakon jednog neuspješnog, izbacuje 196 kg i osigurava bronzanu medalju.

Zatim kinezu Liu pada pokušaj na 197 kg. Nijat Rahimov se, u međuvremenu, smireno zagrijava bez namjere da izađe na prvi pokušaj uskoro.

Liu izbacuje 197 kg u trećem pokušaju, i već tada su smatrali da Nijat Rahimov nema šansi, jer bi trebao izbaciti samo 1 kg manje od svjetskog rekorda.

Nijat Rahimov u prvom pokušaju, ekstremno lagano izbacuje 202 kg i osigurava medalju.

Liu, u trećem pokušaju izbacuje 202 kg i čak i reporteri poznavaoci dizanja tegova ga vide sa zlatnom medaljom.,

Ihab pokušava 203 kg, da bi, svoj trenutni plasman popravio na srebro, ali ne uspjeva.

I tada Nijat Rahimov prijvaljuje 214 kg, 4 kg viš e od 15 godina starog rekorda Olega Prepechenova. I onda spektakl. Kao da je na tegu 114, a ne 214 kg, Rahimov izbacuje teg i osvaja Olimpijsko zlato.

Ovaj dan je, očito bio dan egipćana, jer je osim Ihabove bronzane medlaje, Egipat dobio još jednu bronzanu medalju, Ahmed Sara, osamnaestogodišnja djevojčica, osvaja bronzanu medalju, iza kineskinje Xiang Yangmei i Kazahstanke Zazire Zapalkur. Tu je također bila velika borba za prvo mjesto, ali je kineskinja pobjedila.

Svakako trebamo spomenuti i peto mjesto Nazik Avdaliyan, aktualne europske prvakinje, svjetske prvakinje 2009-e godine, koja je prije 6 godina doživila automobilsku nesreću i kičma joj je bila u komadima. Nakon oporavka su doktori savjetovali uzdrćavanje od podizanja išta težeg od kašike i bila se oprostila od dizanja, da bi se prošle godine vratila i evo europska prvakinja, petoplasirana na Olimpijadi.

 

 

   

Stranica 9 od 31