Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Deveto izdanje Memorijala "Vladan Mihajlović"

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 12 Oktobar 2016 14:49 Autor Nedim Srijeda, 12 Oktobar 2016 14:22

I bi deveto izdanje memorijala Vladan Mihajlović, međunarodnog turnira koji polahko prerasta u tradiciju. U Inđiji, već poslovično dobri domaćini su se i ovaj put potrudili da sve bude na nivou.

Naš tim se uspio plasirati jedno mjesto bolje od domaćina, iako nismo osvojili pehar, nastup Elvire Razić i Benjamina Druškića, pod palicom Namika Omerovića je bio solidan.

Osim navedenih, u Inđiji su Bosnu i Hercegovinu zastupali i Nedim Mašić, internacionalni sudija 1, klase, kao član Žirija i Enisa Mašić, internacionalni sudija 2, klase, kao sudija i kao kandidat za 1. klasu (polagala je za međunarodnog sudiju 1. klase). Pred komisijom, predvođenom Jesmondom Caruanom, maltežaninom, najpreciznijim sudijom IWF-a, Milanom Mihajlovićem, donedavno najmlađim sudijom 1.klase i Ritom Speisser, dosad jedinom ženom sudijom sa titulom međunarodnog sudije 1. klase na Balkanu, gospođa Enisa je izuzetno uspješno položila navedeni ispit. Ujedno je to prvi sudija 1. klase, koji je uspio položiti ispit pred Jesmondom Carruanom.

Vjerovatno je i to bio razlog da je suđenje bilo u rangu Europskog prvenstva.

Također je gospođa Enisa, sada jedna od samo 2 sudije 1. klase ženskog spola na Balkanu i postala je najmlađi internacionalni sudija 1. klase u ovom dijelu Europe.

Više detalja možete pronaći na facebook grupi Technical Officials.

Ukoliko Vas interesuju puni rezultati navedenog takmičenja možete ih pronaći na:

http://dizanje.rs/%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%9a%d0%b0-international-tournament-vladan-mihajlovic-memorial/

 

 

Nova kategorija za žene i novi metod rangiranja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Septembar 2016 13:21 Autor Nedim Ponedjeljak, 26 Septembar 2016 13:01

Historijska odluka na Upravnom Odboru IWF-a. U Pekingu je u suboru i nedjelju održan sastanak Upravnog Odbora IWF-a i pripremljeni su materijali za Skupštinu naredni mjesec.

Sa strepnjom smo čekali odluku o sankcijama za 8 država, čiji su takmičari bili pozitivni na OI 2008 i 2012-e, a to se otkrilo tek na retestiranju ove godine. I dalje sa strepnjom, ali manjom to očekujemo, jer odluke su donesene, ali nisu objavljene, što znači da neće sve te države biti suspendovane na godinu dana, kako je najavljivano. Obzirom da je većina tih država iz Europe, Europsko prvenstvo naredne godine bi bilo slabije od Balkanskog Prvenstva.

Zato su objavljene i donešene dvije historijske odluke:

Uvedena je nova kategorija za žene. Kako je već ranije najavljeno i očekivalo se, radi izjednačavanja polova u dizanju tegova uvedena je osma kategorija za žene. Odnosno uvedena je kategorija do 90 kg. Samim tim superteška više nije preko 75 nego preko 90 kg. Također je u U17 konkurenciji uvedena kategorija do 75 kg (i preko 75 kg).

Zasigurno historijski i veoma kvalitetno osmišljen potez. Naime, na ovaj način su odvojene takmičarke koje su sa desetak kg više od dosadašnje granice superteške 75 kg, morale se boriti sa duplo težim ženama od sebe. Ovako je to malo ujednačeno.

Drugi historijski momenat, sa kojim se ja lično, i mnogo drugih aktivista u dizanju tegova, baš i ne slažemo (ali svakako prihvatamo o poštujemo odluke UO IWF), jeste određivanje plasmana kod napravljenog istog biatlona za 2 ili više takmičara.

Naime, i dalje je neprikosnoven veći rezultat. Ko podigne više kg taj je bolji. Do sada je slijedeći faktor bio, ko je lakši (što je, standardno gledajući i logično, jer ako je osoba A teška 94,5 kg, a osoba B 105 kg, logično je da bolje plasirana bude osoba A jer je sa mnogo kg manje napravila isti rezultat.).

Međutim, ovo je "išlo" u svoju suprotnost, odnosno, takmičari su se trudili, da kod "skidanja kilograma za kategoriju" skinu više od potrebnog, odnosno skinu više od protivnika, pa se tako znalo "smjetiti" 10 takmičara, unutar 20 grama razlike i svi na različitim iznosima u gram ili dva razlike.

Tako se znalo desiti da pobjedi takmičar koji je bukvalno jedan gram lakši.

Sada se uvodi pravilo da, u slučaju istog biatlona, pobjedu odnosi onaj ko je prije napravio navedeni rezultat (ili, u prijevodu takmičar sa boljim trzajem), a u slučaju istog i trzaja i izbačaja, takmičar koji je ranije napravio rezultat u izbačaju.

 

   

Reprezentacija BIH na predstojećim takmičenjima

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 22 Septembar 2016 13:47

Selektor i trener reprezentacije BIH je za predstojeća takmičenja odredio slijedeće timove:

International Memorial Tournament "Vladan Mihajlovic" Inđija, 8 o,ktobar:

Benjamin Druškić (KDT Bosna)

Elvira Razić (KDT Željezničar).

Osim navedeno dvoje takmičara, predvođenih Selektorom Namikom Omerovićem, na ovom takmičenju nas predstavlja i dvoje internacionalnih sudija: Enisa Mašić i Nedim Mašić

Za International tournament Bosnia Open, Sarajevo 15.10.2016., selektor Namik Omerović je izabrao:

A tim:

Nermin Zečić (KDT Neretva)

Janko Franjić (KDT Bosna)

Ksenija Kecman (KDT Neretva)

 

B tim

Benjamin Druškić (KDT Bosna)

Stefan Kulaš (KDT Bosna)

Elvira Razić (KDT Željezničar).

 

Za International SAVA River Cup, Sarajevo 15.10.2016., selektor je pozvao:

 

A tim:

U17: Amina Mašić (IsANEH-ZB)

U23: Rubina Mešović (KDT Bosna)

U20:Filip Kulaš  (KDT Bosna), Ajnur Mujanović (KDT Bosna)

U23: Janko Franjić (KDT Bosna) i Nermin Zečić (KDT Neretva)

 

B tim:

U17: Ilma Idrizović ( (KDT Neretva)

U20: Sabina Kulaglić (KDT Željezničar).

U20:Mak Numić  (KDT Bosna), Ryan Arnautović (KDT Bosna)

U23: Hase Tursunović (KDT Bosna) i Muris Ismailović (KDT Bosna)

 

   

4. ISSF - Islamic Solidarity Games

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 07 Septembar 2016 08:51 Autor Nedim Srijeda, 07 Septembar 2016 08:18

Bosna i Hercegoviyyna, se, drugi put zaredom pojavila na Islamic Solidarity Games.

Ove godine, po mnogo čemu rekordnim. Rekordan broj država učesnica, 40 država učesnica na ISSF, što je dvostruko više nego dosad i gotovo maksimalan broj od ukupnog broja država koje bi mogle nastupiti.

Rekordno i po broju takmičara, preko 200 takmičara koji su nastupili ove godine.

Rekordno i po broju takmičarki koje su iskoristile pravo na novi takmičarski triko, koji pokriva komplet takmičarku (prema pravilima IWF-a)

Rekordno i po broju oborenih rekorda.

Na istom mjestu i u isto vrijeme su održana tri takmičenja: Islamic Solidarity Games (ISSF) i Afričko Azijski susreti, kao seniorska takmičenja i prvesntva Arapskog poluotoka (u svim starosnim grupama - neisključivo). Pojedinci su osvojili po 5 zlatnih medalja u biatlonu i dodatne za trzaj i izbačaj.

Nažalost, za 4. Euroispke države koje su nastupile (Turska, Azerbejdžan, Kosovo i Bosna i Hercegovina) je bila m,ogućnost nastupa jedino na ISSF-u, što omogućuje maksimalno jednu zlatnu medalju po kategoriji.

Na ISSF-u je nastupilo najviše učeniska (gotovo svi takmiičari i sve države učesnice, njih 40)

Dobar nastup naše takmičarke Amine Mašić. Sva tri uspješna pokušaja u izbačaju, izbačenih okruglo 50 kg, što je za 4 kg popravljen njen lični rekord (ujedno za 4 kg, odnosno 3 kg rezultati bolji od rekorda BIH koje drži Amina Mašić, u svim starosnim konkurencijama, a također i biatlon, za 3 kg veći od ličnog rekorda Amine Mašić, kao i od navedenih državnih rekorda. Rezultat u biatlonu 85 kg.

Trzaj u visini rekorda BIH U15, koji je Amina Mašić postavila u ovoj kategoriji, i za 2 kg manji od njenog ličnog rekorda (i rekorda BIH u kategoriji 63 kg postavljenog  u Splitu na 1. Europskom Kupu, 2014 godine.

Bila su i dva pokušaja Amine za obaranje i rekorda u trzaju za 3 kg, nažalost neuspješna.

Možda je problem bio u tome što organizator nije obezbjedio 450 mm ploče težine 5 kg, tako da je takmičarka bila prisiljena prvi pokušaj trzaja izvesti na malim pločama. Izvela ga je uspješno, ali se javio umor zbog visine ploča.

Drugi pokušaj 5 kg više, nego prvi pokušaj, odnosno 40 kg, da bi se izbjegle niske ploče, toliko je jako povučen teg da je isti "odletio visoko preko leđa).

U trećem pokušaju lahko podignuta težina, ali dvojica neiskusnih sudija (koji su polagali ispit za međunarodnog sudiju) daju crveni signal, dok iskusni srednji sudija daje bijeli signal.

Plasman na šesto mjesto, od 40 država učesnica i 11 takmičarki u njenoj grupi, je odličan (pogotovo ako to uporedimo sa takmičarem iz Kosova koji je bio 17.i

   

OI Finalni dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 17 August 2016 14:51 Autor Nedim Srijeda, 17 August 2016 10:51

Iako Olimpijada još traje, sinoć kasno - jutros rano je bio finalni dan dizanja tegova.

Konačno, radost za Europu, radost za Europsko dizanje tegova, kategorija u kojoj su sve tri medalje osvojili europljani, čime se broj osvojenih medalja popeo za trećinu, odnosno u prvih 9 dana Europa je osvojila 6 medalja, a  jutros ove tri, tako da sa 9 osovjenih medalja to već postaje bolja situacija.

Koliko je radost za Europu, toliko je tuga i žalost za propuštenim za Aziju i za Iran.

Naime, kako sam već jučer napisao, apsolutni favorit u ovoj kategoriji je bio Behdad Salimikoridisiabi, zlatni sa prethodne olimpijade. Ova kategorija je već dugo "kategorija iranaca".

I tako je i bilo nakon trzaja.

Naime, u trzaju je četvrto mjesto zauzeo Irakli Turmanidze, gruzijac kome je osmjeh uvijek na licu sa trznutih 207 kg, treće mjesto je zauzeo mladi armenac Minasyan Gor sa 210, a dvojica favorita Lasha Talakadze iz Gruzije i Behdad Salimijirdiasabi iz Irana su imali još po jedan pokušaj. Prvo Lasha podiže 215 kg, što je težina novog svjetskog rekorda, dakako i Europskog, a zatim Bahdad podiže 216 kg i još povećava svjetski rekord (dakako i Azijski).

Za izbačaj, Bahdad ima prijavljenih 245 kg, Lasha 240 kg, kao i Gor, dok Irakli ima prijavljeno "skromnih" 228 kg.

Irakli izbacuje uspješno sva 3 pokušaja i završava sa izbačenih 241 kg, mladi Gor prvi pokušaj smanjuje na 236 i iuspješno ga izbacuje, a u trećem pokušaju, nakon drugog neuspješnog, izbacuje i 241 kg, što ga dovodi ispred, do tada vodećeg Iraklija.

Kreće i rasplet drame. Bahdadu je bilo dovoljno da izbaci koliko i Lasha i da ga pobjedi. Greška Behdadovih trenera je bila u tome što, nakon što je Lasha podigao 242 kg u prvom pokušaju, nisu dali Bahdadu da ponovi tu težinu ili eventualno 243 kg, nego je Bahdad izašao na najavljenih 245 kg.

Ponašao se kao da žuri sa tegom. Lahko je nabacio 245 kg, relativno lahko izbacio, ali sa vidljivim dotiskom i odlukom sudija 2 naprama 1 pokušaj je nepriznat.

Obzirom da je još nekoliko takmičara izašlo svoj pokušaj na 245 kg, Bahdad je imao dovoljno vremena da se odmori, i da ponovo podigne istu težinu, ovaj put sa manjim dotiskom, ali i dalje vidljivim dotiskom. Sidije mu priznaju pokušaj, i Bahda zadovoljan odlazi u prostor za zagrijavanje, a u tom momentu Jury poništava navedeni pokušaj.

Već umoran (jer za ovu kategoriju 2 minute je premalo odmora) Bahda ponovo izlazi na 245 kg, ali ovaj put ne uspjeva ustati sa tegom.

Šteta zbog nule.

Međutim, čak i da Jury nije poništio navedeni pokušaj Bahdad ne bi mogao pobjediti raposloženog Lashu, koji je izbacio 247 kg u drugom pokušaju, da bi u trećem pokušaju izbacio 258 kg i sa biatlonom 473 kg postavio novi svjetski rekord. Svi navedeni rekordi su ujedno i Olimpijski.

Konačni plasman: Lasha na prvom mjestu, Gor na drugom i Irakli na trećem, dvostruko slavlje za Gruziju.

U ovoj grupi nastupio je i "naš" Almir Velagić. Odnosno Almir je rođen u Bosni i Hercegovini, ali je dizačku karijeru započeo i nastavio u Njemačkoj. Najbolji je njemački dizač tegova.

Almir Velagić, osvajač medalje sa prošlogodišnjeg europskog prvenstva, je završio na odličnom devetom mjestu sa biatlonom 420 kg.

 

   

Stranica 8 od 31