Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Superteške kategorije na Svjetskom Juniorskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 16 Juli 2018 07:52

Superteške kategorije uvijek daju efektnu završnicu prvenstva, pa je tako bilo i ovaj put.

koreanka LEE Seon Mi je pokazala apsolutnu premoć nad protivnicima, trznuvši 122 kg, što je za 7 kg više od drugoplasirane srebrene AYOVI CABEZAS Lisseth Betzaida iz Ekvadora i čak 18 kg više od bronzane amerikanke BENITEZ RIVERA Ashamarie.

Slično se dešava i u izbačaju, samo što ovaj put koreanka podiže 10 kg više od srebrene AMOE TARRANT Charisma Preciou iz Naurua, dok je AYOVI CABEZAS Lisseth Betzaida iz Ekvadora na trećem mjestu.

U biatlonu su srebrena i bronzana iz izbačaja zamjenile mjesta, a raspoložena koreanka je opet prva.

 

Koliko god zanimljiva bila pobjeda koreanke, još su zanimljivija dešavanja u muškoj superteđkoj.

Podjela medalja je uslijedila između Iranca Davoudi Alija (sa čak 20 kg prednosti) koji osvaja zlato u trzaju i biatlonu i zanimljivo, srebro u izbačaju. Zlato u izbačaju i bronze u trzaju i biatlonu je osvojio pakistanac BUTT Muhammad Nooh Dastgi, dok srebro u trzaju i biatlonu i bronzu u izbačaju osvaja armenac LALAYAN Varazda.

Ono što nikome nije bilo jasni, ni publici, ni sudijama, ni učesnicima, jeste potez pakistanskih trenera, koji u drugom pokušaju izvode svog takmičara na 228 kg (koje je sa lahkoćom podigao), a da je izašao samo 1 kg više na 229 kg, osvojio bi i srebro u biatlonu.

Što je još tužnije, nakon trećeg, neuspješnog pokušaja Davoudija na 235 kg, pakistanac nije ni izašao na treći pokušaj.

Da li je u pitanju neki pakistanski rekord,ili je nepoznavanje novih (već godinu i po dana primjenjivih) pravila, ili čak dogovor, nije mi jasno, u svakom slučaju pakistanac je "bespotrebno" prepustio srebrenu medalju u biazlonu armencu.

 

 

Kategorije 90 i 105 Svjetsko Juniorsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 13 Juli 2018 16:04 Autor Nedim Petak, 13 Juli 2018 15:52

Konačno jedna kategorija koja nije one woman show.

U trzaju amerikanka RIOTTO Juliana Rose uzima zlato, ispred Sarah Fischer iz Austrije i turkinje BOYNUEGRI Tugce. U izbačaju drugačija situacija. Petooplasirana iz trzaja, domaća takmičarka DAVRONOVA Dolera, osvaja prvo mjesto nakon teške borbe i pokušaja Sarah Fischer na 129 kg, koji su sudije priznale, ali je Jury promjenio odluku. Na drugom mjestu u izbačaju opet Sarah Fischer, a bronzana amerikanka RIOTTO Juliana Rose.

U biatlonu prva ponovo domaća DAVRONOVA Dolera, druga amerikanka RIOTTO Juliana Rose, dok bronzanu medalju uzima Sarah Fischer iz Austrije.

U jednom momentu je austrijanka, inače pod trenerskom palicom stručnjka Mageda Salame, je imala svije zlatne medalje, u narednom srebro i bronzu.

U kategoriji 105 kg ponovo one man show. CHKHEIDZE Irakli iz Gruzije uzima sva tri zlata, ispred domaćeg DJURAEV Akbar. koji uzima sva tri srebra, dok bronze podjednako podjeliše, u trzaju iranacAmir Azizi , a u izbačaju i biatlonu egipćanin ABDELAZIZ Mohamed Abdelrahman Mohamed.

Očekivano ali lijepa borba.

 

   

Kategorije 75 i 94 Svjetsko Juniorsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 13 Juli 2018 14:05

Kategorija 75 za juniorke, kao i za seniorke, a kao i većina kategorija za žene na ovom prvenstvu: One woman show.

DAJOMES BARRERA Neisi Patricia iz Ekvadora "zakucava" trzaj sa 16 kg prednosti, izbačaj sa 19 kg prednosti i biatlon sa 35 kg prednosti ispred amerikanke ALWINE Meredith Leigh, a jedino se bronzana medalja malo raširila, tako da je Narin Dilara iz Turske osvaja u izbačaju, a JABBOROVA Tursunoy iz Uzbekistana u trzaju i biatlonu.

One woman show.

Kategorija 94 kg prava poslastica.

ELBAKH Fares Ibrahim E. H.iz Qatara uvjerljivo sa deset kg prednosti osvaja zlato u biatlonu i izbačaju ispred kolumbijca RIVAS MOSQUERA Jhonatan, kome je Fares prepustio samo prvo mjesto u trzaju i to za 1 kg.

Bronza u trzaju i biatlonu ide  BABAKYAN Samvel u Armeniju , a u izbačaju irancu MOTAMEDI SEDEH Rasoul

   

Kategorije 69 i 85 na Svjetskom Juniorskom Prvenstvu 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 13 Juli 2018 10:50 Autor Nedim Srijeda, 11 Juli 2018 13:15

 

U kategoriji 69 kg, egipćanka AHMED Sara Samir Elsayed Mohamed nije dozvolila nikakva iznenađenja i u stilu šampion uvjerljivo osvaja sva 3 prva mjesta i zlatne medalje, ispred trostruke srebrene amerikanke VIBERT Katherine Elizabeth i trostruke bronazne kolumbijke ESCOBAR AGUIRRE Hellen Andrea, kojoj je samo nesternim slučajem pao teg u trećem pokušaju izbačaja, a da je podigla tih 127 kg osvojila bi srebra u izbačaju i biatlonu.

U kategoriji 85 kg, trzaj protiče po predviđanju. Gruzijac David Ravitadze pobjeđuje u trzaju praveći solidnu prednost nad drugoplasiranima egipčaninom ALI Ahmed Sayed Ashour, kao i trećeplasiranim poljakom ADAMUS Bartlomiej Stefan.

Izbačaj, pak počinje u "prevlasti" amerikanca MAURUS Harrison James, dok su trojica prvoplasiranih iz trzaja pomjereni za po jedno mjesto nadolje u izbačaju, što dovodi do "kombinacije" u biatlonu, odnosno dvojica prvih su "prepisani" iz trzaja Gruzijac David Ravitadze i egipčanin ALI Ahmed Sayed Ashour, Treće mesto zauzima amerikanac MAURUS Harrison James

   

Svjetsko Juniorsko Prvenstvo kategorije 63 i 77

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 11 Juli 2018 07:43

U kategoriji 63 takmičenje prolazi u znaku domaće takmičarke FAYZULLAEVA Kumushkhon, koja uvjerljivo osvaja zlato u izbačaju i biatlonu, a treće mjesto u trzaju sa istim rezultatom kao zlatna egipćanka AHMED Esraa Elsayed Rashed Elsayed i srebrena tunižanka BELKHIR Ghofrane.

Ostale medalje su raspoređene istim takmičarkama, ali u drugačijem redoslijedu, tako da je egipćanka AHMED Esraa Elsayed Rashed Elsayed postala srebrena, a tunižanka BELKHIR Ghofrane bronzana.

Kategorija 77 prolazi u apsolutnoj pobjedi latvijca SUHAREVS Ritvarsa, koji sa 5 uspješnih pokušaja osvaja sva tri zlata (kao i prekjučer njegova zemljakinja Rebeka Koha.

Iranac SOLTANI Hossein , osvaja srebro u trzaju i biatlonu i bronzu u izbačaju, dok je srebro u izbačaju morao prepustiti Armencu HARUTYUNYAN Rafiku, koji osvaja i bronzu u biatlonu. Preostalu medalju, bronzu u trzaju osvaja domaći takmičar AYTMURATOV Gayrat, dok je iznenađenje dana danac Alam Omed, koji osvaja peto mjesto u izbačaju sa podignutih 171 kg.

 

   

Stranica 6 od 38