Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Kategorije 75, 90 i 94 kg

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 12:52

Predzadnji dan EP subota, održane su 3 kvalitetne A grupe. U kategoriji 75 kg, prošlogodišnja pobjednica, Lidia Valentin, nije dozvolila nikakvo iznenađenje. Svjetska prvakinja Lidiya sa tri uspješna pokušaja u trzaju i podignutih 115 kg, osvaja zlato sa 12 kg prednosti nad Nayo Ketchanke, naturalizovanom francuskinjom i 14 kg prednosti ispred Malgorzate Wiejak.

U izbačaju su, kao i u biatlonu prva dva mjesta ista, dok bronzu uzima Mari Ilmarinen iz Finske. Sve u svemu kategorija bez iznenađenja i uzbuđenja.

Gotovo je ista situacija u kategoriji 90, gdje Anastasia Hotfrid, ukrajinka koja nastupa za Gruziju, sigurno nosi pobjedu u trzaju sa 22 kg prednosti ispred drugoplasirane Anne Van Belingen iz Belgije i Sarah Fisher iz Austrije.

U izbačaju lagani problem, ali opet bez napora gdje porvijeđena Hotfridova izbacuje 3 kg više od drugoplasirane u izbačaju Konge Kazcmatrik iz Poljske, koja se i sa slabim trzajem uspjeva domoći bronzane medalje u biatlonu.

Drugoplasirana u biatlonu, i trećeplasirana u izbačaju je spomenuta sedamnaestogodišnja austrijanka Sarah Fisher.

Kategorija 94 kg donosi zlato u trzaju mladom litvanci Stanuliusu Zigimantasu, za 1 kg ispred domaćeg takmičara, rumuna, Ionice Nicolaea i  poljaka Lukasza Grele.

Izbačaj donosi prednost Onici koji uzima zlato u izbačaju i biatlonu i Vadimsu Kozevnikovsu iz Latvije koji dolazi do bronze u izbačaju, ali ipak bronzu mora prepustiti Lukaszu Greli, plasiranom iza litvnaca Zigimantisa, koji osvaja srebro u biatlonu i izbačaju.

 

Nastavak borbi na EP 2018 kategorije 69 žene i 85

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 02 April 2018 12:52 Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 07:11

Nakon kategorije 69 za muškarce, bez iznenađenja, dođe kategorija 69 za žene sa iznenađenjima. U trzaju nije bilo većih iznenađenja,

Uglavnom, u trzaju zasluženo, i dugo čekano, zlato Gorgie Bordinjon iz Italije, koja je sa pristojnim trzajom od 102 kg i sva tri uspješna pokušaja osvojila zlato, ispred Patricie Strenius, šveđanke, sa podignutih 99 kg i poljakinje Patricie Piehowiak sa tri uspješna pokušaja i lijepim pokušajima. Treba napomenuti da je ovo prvi nastup na velikim takmičenjima Giorgie Botdignon u ovoj kategoriji, naime niz godina nastupa u kategoriji 63 kg, i sada je bila na granici te kategorije, ali su Italijani napraviili dobar potez, pomaknuvši je od dvije rumunke u kategoriji ispod.

Izbačaj donosi čudan razvoj situacije. Patricia Piehowiak uspjeva osvojiti bronzanu medalju u biatlonu, ali je istu boju medalje u izbačaju morala prepustiti mladoj gruzijki iz B grupe Tatii Lortikpanidze. Drugo mjesto u biatlonu i u izbačaju zauzima Giorgia Bordinon (ipak je ovo kategorija veća od njene prirodne). Zlato, na veliko iznenađenje publike i osoblja, zauzima Patricia Strenius, sa sva tri uspješna pokušaja i izbačajem od 131 kg, koji je na nivou prošlogodišnjeg prvog mjesta.

Kategorija 85 kg, puna očekivanja za region, naime Amar Musić, Hrvatska u povijesnoj borbi za medalje. Prije takmičenja sam tvrdio, a to i dalje tvrdim, da nije bilo povrede u trzaju Amar je mogao i do zlata, a bez napora do 2 medalje, samo da je ostao na počenim težinama. Naime, Amar je prijavio 150-190 biatlon 340, a bronzana medalja u biatlonu je iznosila 335, a u izbačaju 189, odnosno sa podignutim početnim težinama 2 bronze.

Da je popravio još 3 kg u bilo kojoj disciplini došao bi do srebra u biatlonu.

Samo 2 kg popravka u izbačaju donose zlato u izbačaju, a 1 kg više u trzaju bronza u trzaju.

Ali sasvim bi bile dovoljne i te dvije bronze sa početnim težinama.

U ovoj kategoriji pobjeđuje dvadesotogodišnji gruzijac Revaz Davitadze, koji, sa 10 kg prednosti u trzaju postavlja nedostižan prag za biatlon, ali je u izbačaju primoran prepustiti zlato francuzu Bernardu Vautardu, koji je tek desetoplasirani u trzaju, pa je o u biatlonu osvojio "samo" bronzanu medalju.

Ugodno iznenađenje je poljak Klos Kacper, koji osvaja srebro u trzaju i biatlonu, te bronzu u izbačaju.

 

   

Iznenađenje u kategorijama 63 i 77 na EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 30 Mart 2018 08:41

Kako sa lošim rezultatom osvojiti medalju na EP, pa makar bila 33 kg slabija od pobjednice?

Jednostavno. Sačekati da budu diskvalifikovane jače države, nastupiti na EP, makar i sa lošom tehnikom.

U zlatnoj i srebrenoj medalji nije bilo većih odstupanja, u odnosu na to i da je bio puni sastav država.

Očekivano, prva Toma Loredana Elena iz Rumunije u sve tri discipline, druga njena sunarodnjakinja Irina Lepsa Lacramioara, također u sve tri discipline.

Bronza u trzaju ide Ireni Martinez, koja je podigla samo 3 kg manje od Irine Lepse. Španjolka bi, vjerovatno osvojila bronzu u trzaju i u punoj konkurenciji, ali bronza u izbačaju, a pogotovo u biatlonu, ide Any Vahijouki iz Finske, koja je podigla 33 kg manje od Tome. a 16 kg manje od srebrene Irine. Izbačaj još drastičniji, 19 kg manje od zlata, 10 kg od srebra, odnosno u postotcima 20% manji rezultat.

Kategorija 77 kg obiluje iznenađenjima. Apsolutni favorit Daniel Godelli iz Albanije pravi nulu na 159 kg (da je podigao tu težinu osvojio bi zlato, ovako nula. Da situacija bude još teža, povrijedio se tokom pokušaja, i nije mogao nastupiti ni u izbačaju (gdje je također bio apsolutni favorit)

Slijedeći apsolutni favorit, rumun Martin Razwan, osvaja zlato u trzaju sa podignutih 158 kg, odnosno 1 kg više od srebrenog španca Mata Andresa i 2 kg više od premladog Latvijca Suharvesa.

U izbačaju nova iznenađenja. Logično je bilo da mlasi Ritvvars Suharves neće moći izbacivati u korak sa iskusnijim protivnicima i on očekivano osvaja peto mjesto u izbačaju i odlično četvrto mjesto u trzaju.

Mata Andres, kome je izbačaj slabija disciplina, baš kao i Ireni Martinez, ostaje na jednom uspješnom pokušaju na 185 kg i osvaja dvije bronzane medalje u izbačaju i u biatlonu uz već osvojeno srebro u trzaju.

Marin Razwan nije uspio u drugom i trećem pokušaju i sa samo uspješnim prvim izbačajem osvaja srebro i u izbačaju i u biatlonu, a do zlata, iznenađujuće (za sve osim za njega i njegove trenere) sa šest uspješnih pokušaja dolazi Nijemac Nico Muller, koji izbacuje 6 kg više od Martina Razwana, 191 kg i ostvaruje 3 kg više u biazlonu.

Također ostaje nepoznanica nenastup Erkanda Qerimaja, također favorita.

 

   

Kategorije 58 i 69 ma EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 29 Mart 2018 07:55

Za opis kategorije 58 kg treba reći samo dvije riječi Rebeka Koha. Curica koja je i ove godine juniorka, je napravila razliku od 29 kg ispred drugoplasirane šveđanke Angelice Roos atrećeplasirane rumunke Andree Penciu čak 30 kg.

Mlada latvijka, sa perfektnom tehnikom i svih 6 uspješnih pokušaja, jednostavno dominira Europskom scenom. U njenom uspjehu se najviše vidi rad njenog trenera.

Na njen plasman nije utjecao nedolazak 7 država jer bi ona opet bila prva.

S druge strane Angelica Roos je iskoristila manjak konkurencije i plasirala se na drugo mjesto u izbačaju i biatlonu i treće u trzaju, dok je mlada rumunka Andrea Penciu drugoplasirana u trzaju i trećeplasirana u biatlonu, dok je bronzanu medalju u izbačaju morala ustupiti svojoj kolegici Marii Luani Grigorii.

U kategoriji 69 kg, nakon niza godina neiskorištene dominacije, konačno do zlata dolazi vječni tragičar, Albanac Briken CALJA (čita se Šalja), koji uzima sve tri zlatne medalje sa značajnom razlikom u kg, a najtežu medalju, onu u izbačaju osvojio je sa "žestokom povredom leđa"

Simpatični italijan Mirko Zanni, kome je ovo prva godina da više nije junior, dokazuje da je ekstremno dobar u trzaju plasmanom na drugo mjesto, a samo ga je jedan pokušaj djelio od zlata.

Na njegovu žalost, trzaj mu je mnogo bolja disciplina i u izbačaju ostaje bez medalje, kao i u biatlonu, ali zato je tu drugo osvježenje, osamnaestogodišnji Rumun Paul Dumitrascu koji izbačajem od 174 kg osvaja srebrenu medalju u izbačaju. Kod njega je obrnuto, trzaj mu je slabiji, pa ni on ne osvaja medalju u biatlonu..

Zato je srebrenu medalju u biazlonu osvojio Nijemac Robert Joachim koji je sa svih 6 uspješnih pokušaja podigao 311 kg u biatlonu. On također osvaja i bronzanu medalju u izbačaju.

Španac David Sanchez se morao zadovoljiti bronzanim medaljama u trzaju i u biatlonu.

Na korak do medalje je bio i Goga Cheikedze iz Gruzije i drugi Albanac Romaro Adviraj.

 

 

   

Kategorije 48, 56, 53 i 62

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 29 Mart 2018 09:07 Autor Nedim Srijeda, 28 Mart 2018 10:51

U kategorijama 48 i 53 za žene i 56 i 62 nije bilo većih iznenađenja, računajući na nedostatak sedam jakih Europskih Država.

Osvajači medalja u trzaju, izbačaju i biatlonu za kategorije 48 i 53:

U kategoriji 48 kg, rumunka Andres Elena Ramona nije dozvolila prošlogodišnjoj Europskoj prvakinji Anais Michele iz Francuske da ponovi titulu, nego se francuskinja morala zadovoljiti sa 3 srebra iza rumunkina 3 zlata.

Bronzu u trzaju osvaja Alessandra Pagliaro (mlađa sestra od poznatije Genny Catherine), dok u izbačaju i biatlonu bronzu osvaja bugarka Daniela Pandova.

Genny Catherina PAgliaro ostaje ove godine bez ijedne medalje.

Ipak da bi se broj izalijanskih medalja u ženskoj konkurenciji povećao na 6 potrudile su se Jenifer Lombardo i Gorgia Russo koje su osvojile 5 medalja.

Poljakinju Joanu Lochowsku niko nije moga sustići u kategoriji 53, pa je osvojila sva tri zlata- Osim raspoloženih italijanski, francuskinja Lorenz Mannon osvaja bronzu u trzaju i to je sve.

Jennifer Lomardo osvaja sva tri srebra, a iznenađenje je dugogodišnja takmičarka Gorgia Russo, koja osvaja bronzu u izbačaju i u biatlonu.

 

Osvajači medalja u trzaju, izbačaju i biatlonu za kategoriju 56:

Da bi broj italijanskih medalja u prva dva dana dostigao cifru 9, pobrinuo se i Mirko Scarantino.

Prošlogodišnji europski prvak se morao zadovoljiti sa 3 srebra, iza raspoloženog španca Josue Brachija koji osvaja 3 zlatne medalje. Simpatični španac je, nakon niza godina, dočekao i prvu titulu europskog šampiona.

Btonzane medalje odlaze na dvije strane. U trzaju Gruzijscu Berdelidzeu, a u izbalaju i biatlonu rumunu Coitoiu.

U kategoriji 62 kg bez većih iznenađenja, ali sa prijatnim osjećajem zbog mladog Bugara Stiliana Grozdeva. U 2016-oj godini i Youth i juniorski prvak Europe. Najbolji plasman na seniorskim europskim prvenstvima 7. mjesto 2016 i 2017-e.. Još uvijek junior, mladi devetnaestogodišnji Stilian diže tegove sa lahkoćom i sigurnošću. Prije dvije godine, u Fordeu, na EP je bio toliko neiskusan, da smo mu dali cevenu zbog bacanja tega nakon pokušaja. I tada je, sa lahkoćom, podigao teg i onda ga, slaveći, ne samo bacio, nego ga bacio uvis, pa tek onda teg pada slobodnim padom. U ove dvije godine još mnogo iskustva i to ga dovodi do zlatne medalje u trzaju gdje podiže 135 kg, odnosno 1 kg više od drugoplasiranog Gruzijca MISHVELIDZE Shote i 5 kg više od kolege iz reprezentacije Vladimira Urumova.

U izbačaju zanimljivo. Urumov ostaje bez medalje u izbačaju i u biatlonu, jer je rumun Ilie Ionut, sa svih 6 uspješnih pokušaja i izbačenih 154 kg, dobio Urumova za 2 kg u izbačaju i 1 kg u biatlonu.

Zanimljiva borba se odvijala između Grozdeva i Shote. Grozdevu je bio dovoljan isti izbačaj kao i Shoti za pobjedu u biatlonu (i drugo mjesto u izbačaju jer je Shota imao manji startni broj). U prvom pokušaju obojica izbacuju po 152 kg. U drugom pokušaju po 158, čime osiguravaju i prva dva mjesta u izbačaju. Treći pokušaj Shota izlazi 2 kg više od ličnog rekorda, 165 kg, rizikuje i uspjeva. Grozdev je ipak suviše mlad za ovu težinu tako da je u izbačaju i biatlonu Shota prvi, Grozdev drugi, Ionut treći, dok bez medalje ostaje Urumov na četvrtom mjestu.

 

 

 

 

   

Stranica 5 od 34