Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Kategorije 69 i 85 na Svjetskom Juniorskom Prvenstvu 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 13 Juli 2018 10:50 Autor Nedim Srijeda, 11 Juli 2018 13:15

 

U kategoriji 69 kg, egipćanka AHMED Sara Samir Elsayed Mohamed nije dozvolila nikakva iznenađenja i u stilu šampion uvjerljivo osvaja sva 3 prva mjesta i zlatne medalje, ispred trostruke srebrene amerikanke VIBERT Katherine Elizabeth i trostruke bronazne kolumbijke ESCOBAR AGUIRRE Hellen Andrea, kojoj je samo nesternim slučajem pao teg u trećem pokušaju izbačaja, a da je podigla tih 127 kg osvojila bi srebra u izbačaju i biatlonu.

U kategoriji 85 kg, trzaj protiče po predviđanju. Gruzijac David Ravitadze pobjeđuje u trzaju praveći solidnu prednost nad drugoplasiranima egipčaninom ALI Ahmed Sayed Ashour, kao i trećeplasiranim poljakom ADAMUS Bartlomiej Stefan.

Izbačaj, pak počinje u "prevlasti" amerikanca MAURUS Harrison James, dok su trojica prvoplasiranih iz trzaja pomjereni za po jedno mjesto nadolje u izbačaju, što dovodi do "kombinacije" u biatlonu, odnosno dvojica prvih su "prepisani" iz trzaja Gruzijac David Ravitadze i egipčanin ALI Ahmed Sayed Ashour, Treće mesto zauzima amerikanac MAURUS Harrison James

 

Svjetsko Juniorsko Prvenstvo kategorije 63 i 77

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 11 Juli 2018 07:43

U kategoriji 63 takmičenje prolazi u znaku domaće takmičarke FAYZULLAEVA Kumushkhon, koja uvjerljivo osvaja zlato u izbačaju i biatlonu, a treće mjesto u trzaju sa istim rezultatom kao zlatna egipćanka AHMED Esraa Elsayed Rashed Elsayed i srebrena tunižanka BELKHIR Ghofrane.

Ostale medalje su raspoređene istim takmičarkama, ali u drugačijem redoslijedu, tako da je egipćanka AHMED Esraa Elsayed Rashed Elsayed postala srebrena, a tunižanka BELKHIR Ghofrane bronzana.

Kategorija 77 prolazi u apsolutnoj pobjedi latvijca SUHAREVS Ritvarsa, koji sa 5 uspješnih pokušaja osvaja sva tri zlata (kao i prekjučer njegova zemljakinja Rebeka Koha.

Iranac SOLTANI Hossein , osvaja srebro u trzaju i biatlonu i bronzu u izbačaju, dok je srebro u izbačaju morao prepustiti Armencu HARUTYUNYAN Rafiku, koji osvaja i bronzu u biatlonu. Preostalu medalju, bronzu u trzaju osvaja domaći takmičar AYTMURATOV Gayrat, dok je iznenađenje dana danac Alam Omed, koji osvaja peto mjesto u izbačaju sa podignutih 171 kg.

 

   

Juniorsko Svjetsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 10 Juli 2018 13:54 Autor Nedim Ponedjeljak, 09 Juli 2018 13:10

Uzbekistan, Tashkent, Svjetsko Juniorsko Prvenstvo.

Prva sva dana, 4 kategorije, bez većih iznenađenja i bez veće borbe.

Kategorija do 56 kg, Kolumbijac Garcia Perez Jairo Luis u trzaju i biatlonu osvaja srebrenu medalju, u sendviču izmeđa dva Vietnamca Lai Gia Thanha i bronzanog Ngo Son Dinha. Malo iznenađenje pripremio je Koreanac Ling Khan Gun koji se "smjestio" na drugo mjesto u izbačaju.

U kategoriji 62 kg, sjajni domaćin Erghasev Akhamjon nije dozvolio nikakva iznenađenja. Sa 17 kg prednosti i 5 uspješnih pokušaa osvaja prvo mjesto u sve tri discipline. Također sjajni ekvadorac ZURITA VALLEJO Cristhian David osvaja drugo mjesto u trzaju i treće u izbačaju i biatlonu.

Nijemac Mau Jon Luke, iako tek peti u trzaju, sjajnim izbačajem osvaja srebrene medalje u izbačaju i biatlonu.

Preostala medalja, bronzana u trzaju ide u Tajland, jer Bupammala Pathipan osvaja treće mjesto u trzaju.

Publika je bila vidno razočarana, što borbeni Turčin, Ramazan Kara, za 1 kg gubi bronzanu medalju u izbačaju, sa sva 3 uspješna pokušaja.

Konačno, danas dolazi do borbe u kategoriji 69 kg.

Izvikani amerikanac, svjetski rekorder Cummings JR Clarerence, osvaja sva tri zlata, ali sa minimalnom razlikom u odnosu na protivnike, odnosno sa 2 kg razlike u odnosu na srebrenog Muhameda Ozbeka Furkana iz Turske i 3 kg u odnosu na Ramazana Ilhana, također iz Turske. Treba napomenuti da je Ilhan imao podignuti težinu za zlatnu medalju, ali nakon isteka vremena.

U izbačaju svega 1 kg razlike isped rumuna Paula Dumitrescua. Bronzani u izbačaju i biazlonu je već spomenuti Turčin Muhamed Ozbek Furkan. Srebro i u biazlonu osvaa rumun Paul Dumitrescu.

Odlična kategorija, sa odličnom borbom.

U kategoriji 48 kg, prvoplasirana NANTHAWONG Chiraphan iz Tajlanda i drugoplasirana OLIVEIRA MADEIRA Luana iz Brazila nisu dozvolile iznenađenja i zauzele su ta mjesta u C tri discipline.

Bronzanu medalju u trzaju i biatlonu osvaja indijka DALABEHERA Jhilli, a bronzanu medalju u izbačaju osvaja borbena japanka Rira Suzuki.

Iako je u kategoriji 48 bilo borbe, u kategoriji 53 sve tri medalje imaju isti raspored u sve tri discipline, odnosno

KHAMBAO Surodchana iz Tajlanda, osvaja zlato u trzaju, izbačaju i biatlonu, ispred srebrene  amerikanke  DELACRUZ Jourdan Elizabeth i bronzane kolumbijke  SINISTERRA TORRES Yenny u trzaju, izbačaju i biatlonu.

Kategorija 58 kg, unaprijed poznata sva tri prva mjesta, Rebeka Koha iz Latvije je imala toliku prednost, da su joj prvi pokušaji veći nego najveće podignute težine ostalih takmičarki. Iako su joj bila dovoljna dva pokušaja, latvijka ipak pravi 5 uspješnih pokušaja i završava sa ogromnih 21 kg prednosti ispred srebrene, također odlične tunižanke Landousi Nouhe i kao iznenađenje, kanađanke Darsigny Tali na trećem mjestu.

Da bi bilo "šarenijE srebro u trzaju ide u Tajland, Emdu Aliadi, a bronza spomenutoj tunižanki Nouhi.

U izbačaju se za srebro izborila kolumbijka MORALES DEL AGUILA Rosalba Estela , a za bronzu Turkinja Aysegul Cakin.

 

 

   

IWF Congress potvrdio nove kategorije

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 06 Juli 2018 14:01

IWF Congress je potvrdio i prihvatio nove kategorije u Olimpijskom Dizanju Tegova, navedene u članku ispod.

Automatski se i u našim pravilnicima prihvaćaju nove kategorije.

 

   

Nove kategorije u Dizanju Tegova

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 05 Juli 2018 11:45

O tome se već neko vrijeme priča, mnogi su nagađali, mnogi davali svoje prijedloge, pa čak i radne grupe su davale prijedloge, i na kraju, je Upravni Odbor IWF usvojio prijedlog i sutra će Skupština, o istome odlučivati (samo da li da se prihvati ili odbije, a Upravni Odbor je napravio izbor između više prijedloga.

Uglavnom, prema datom prijedlogu, broj kategorija je povećan sa 8 na 10 za sva IWF takmičenja, osim Olimpijskih Igara. Za Olimpijske Igre će biti po 7 kategorija, i to tako što se prema slijedećem rasporedu 3 ukidaju sa Olimpijskog programa:

Muški

Žene

IWF kategorije

Olimpijske kategorije

IWF kategorije

Olimpijske kategorije

55

61

45

49

61

67

49

55

67

73

55

59

73

81

59

64

81

96

64

76

89

109

71

87

96

+109

76

+87

102

 

81

 

109

 

87

 

+109

 

+87

 

U17 kategorije:

Muški

Žene

49

40

55

45

61

49

67

55

73

59

81

64

89

71

96

76

102

81

+102

+81

Kad će nove kategorije "stupiti na snagu" nije poznato, ali je pretpostavka da će to biti 1.1. 2019. odnosno početak kalendarske godine, kao i za većinu promjena do sada.

Što se tiče Svjetskih rekorda, rekordi koji budu postavljeni do kraja ovog perioda će se zalediti, i onda će biti čista lista rekorda, a da li će biti postavljene neke minimalne težine od kojih se računaju novi Svjetski rekordi, još nije poznato.

Kod nas će se nove kategorije početi primjenjivati istog dana, kada i u Svijetu, jer prema preambuli naših Tehničkih Pravila, automatski se primjenjuju Pravila IWF-a.

Što se rekorda tiče, Upravni Odbor će donijeti Odluku o visini početnih rekorda (_koja će sigurno biti postavljena).

Usput će vođenje rekorda biti promovirano u SQL bazu sa lakšim izmjenama.

 

 

   

Stranica 3 od 34