DT

Kategorije 48, 56, 53 i 62

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 29 Mart 2018 09:07 Autor Nedim Srijeda, 28 Mart 2018 10:51

U kategorijama 48 i 53 za žene i 56 i 62 nije bilo većih iznenađenja, računajući na nedostatak sedam jakih Europskih Država.

Osvajači medalja u trzaju, izbačaju i biatlonu za kategorije 48 i 53:

U kategoriji 48 kg, rumunka Andres Elena Ramona nije dozvolila prošlogodišnjoj Europskoj prvakinji Anais Michele iz Francuske da ponovi titulu, nego se francuskinja morala zadovoljiti sa 3 srebra iza rumunkina 3 zlata.

Bronzu u trzaju osvaja Alessandra Pagliaro (mlađa sestra od poznatije Genny Catherine), dok u izbačaju i biatlonu bronzu osvaja bugarka Daniela Pandova.

Genny Catherina PAgliaro ostaje ove godine bez ijedne medalje.

Ipak da bi se broj izalijanskih medalja u ženskoj konkurenciji povećao na 6 potrudile su se Jenifer Lombardo i Gorgia Russo koje su osvojile 5 medalja.

Poljakinju Joanu Lochowsku niko nije moga sustići u kategoriji 53, pa je osvojila sva tri zlata- Osim raspoloženih italijanski, francuskinja Lorenz Mannon osvaja bronzu u trzaju i to je sve.

Jennifer Lomardo osvaja sva tri srebra, a iznenađenje je dugogodišnja takmičarka Gorgia Russo, koja osvaja bronzu u izbačaju i u biatlonu.

 

Osvajači medalja u trzaju, izbačaju i biatlonu za kategoriju 56:

Da bi broj italijanskih medalja u prva dva dana dostigao cifru 9, pobrinuo se i Mirko Scarantino.

Prošlogodišnji europski prvak se morao zadovoljiti sa 3 srebra, iza raspoloženog španca Josue Brachija koji osvaja 3 zlatne medalje. Simpatični španac je, nakon niza godina, dočekao i prvu titulu europskog šampiona.

Btonzane medalje odlaze na dvije strane. U trzaju Gruzijscu Berdelidzeu, a u izbalaju i biatlonu rumunu Coitoiu.

U kategoriji 62 kg bez većih iznenađenja, ali sa prijatnim osjećajem zbog mladog Bugara Stiliana Grozdeva. U 2016-oj godini i Youth i juniorski prvak Europe. Najbolji plasman na seniorskim europskim prvenstvima 7. mjesto 2016 i 2017-e.. Još uvijek junior, mladi devetnaestogodišnji Stilian diže tegove sa lahkoćom i sigurnošću. Prije dvije godine, u Fordeu, na EP je bio toliko neiskusan, da smo mu dali cevenu zbog bacanja tega nakon pokušaja. I tada je, sa lahkoćom, podigao teg i onda ga, slaveći, ne samo bacio, nego ga bacio uvis, pa tek onda teg pada slobodnim padom. U ove dvije godine još mnogo iskustva i to ga dovodi do zlatne medalje u trzaju gdje podiže 135 kg, odnosno 1 kg više od drugoplasiranog Gruzijca MISHVELIDZE Shote i 5 kg više od kolege iz reprezentacije Vladimira Urumova.

U izbačaju zanimljivo. Urumov ostaje bez medalje u izbačaju i u biatlonu, jer je rumun Ilie Ionut, sa svih 6 uspješnih pokušaja i izbačenih 154 kg, dobio Urumova za 2 kg u izbačaju i 1 kg u biatlonu.

Zanimljiva borba se odvijala između Grozdeva i Shote. Grozdevu je bio dovoljan isti izbačaj kao i Shoti za pobjedu u biatlonu (i drugo mjesto u izbačaju jer je Shota imao manji startni broj). U prvom pokušaju obojica izbacuju po 152 kg. U drugom pokušaju po 158, čime osiguravaju i prva dva mjesta u izbačaju. Treći pokušaj Shota izlazi 2 kg više od ličnog rekorda, 165 kg, rizikuje i uspjeva. Grozdev je ipak suviše mlad za ovu težinu tako da je u izbačaju i biatlonu Shota prvi, Grozdev drugi, Ionut treći, dok bez medalje ostaje Urumov na četvrtom mjestu.

 

 

 

 

 

Europsko Prvenstvo 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 28 Mart 2018 10:51 Autor Nedim Srijeda, 28 Mart 2018 10:11

Konačno je počelo i Europsko Seniorsko Prvenstvo u 2018-oj godini. Europsko Prvenstvo sa najviše izmjena u historiji dosad.

Naime, prvo je pomjeren termin od uobičajenog (Zadnjih dvadesetak godina uobičajeni termin je prva sedmica aprila, za ovu godinu je termin definiran na zadnju sedmicu marta (zbog Igara Komonvelta)).

Prvo je EP 2018 dodjeljeno Antaliji (još prije 3 godine). Sve već isplanirano, obezbjeđena sredstva, zakupljeni hoteli, a onda se dešava suspenzija na godinu dana 9 Svjetskih sila u dizanju tegova (zbog dopinga na OI 2008-e i 2012.

Jedna od navedenih država je i Turska i EP se ne može organizirati u Turskoj.

Data su dva prijedloga:

1. da se termin promjeni na decembar 2018 (ili novembar) kada će isteći suspenzija i

2. da se dodjeli drugom organizatoru

Upravni Odbor je odlučio za opciju 2 i nakon dugog vijećanja je EP dodijeljeno Albaniji (odluka u oktobru prošle godine).

Kad je bilo sve spremno i poslane i liste takmičara, Albanija otkazuje zbog internog doping skandala i onda, 2 mjeseca prije takmičenja, Bukurešt dobija organizaciju.

Sve je organizovano i takmičenja počinju, ali već na prvoj sesiji - iznenađenje. U istoj B grupi pomiješane žene i muškarci.

To se dešavalo i ranije (recimo često na našim državnim takmičenjima, na internaciionalnim turnirima, ali prvi put na Europskom Prvenstvu)

Još par riječi o takmičarima iz regiona. Očekuje se dobar plasman takmičara iz regiona, a posebno Amara Musića iz Hrvatske, koji "osvaja sigurnu medalju" a borit će se i za zlatnu medalju. Možda bude još koja medalja za region, ali sačekat ćemo takmičenje.

Naši takmičari na Europskom Prvenstvu?

Ovo je drugi put u prethodnih 8 godina da nemamo svog predstavnika na seniorskom Europskom Prvenstvu.

Prošle godine smo imali takmičare na svih 5 Europskih prvenstava:

U15, U17, U29, U23 i seniorskom.

Ove godine nas je ponovo sustigao hronični nedostatak sredstava, odnosno nebriga institucija zaduženih za Sport. Nismo dobili sredstva da odemo na Europsko Prvenstvo.

A mogli smo imati takmičarku koja se bori za 7. mjesto (što bi se popelo i do 5.og mjesta, a možda i bolje, na samom takmičenju i iza njega, kao i takmičara među deset najboljih. Čak smo ih i prijavili na preliminarne liste, ali smo morali otkazati.

Ne samo da naš Savez Dizača Tegova nije dobio sredstva, nego su bili nadležni klubovi spremni da plate za svoje takmičare, ali i nadležni klubovi nisu dobili sredstva (jednom klubu su bila papirno dodjeljena sredstva, a zatim povučena)

Nadamo se da će biti bolja situacija do U15 i U17 Europskog Prvenstva.

 

 

BH tim za Memorijal "Vladan Mihajlović"

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 28 Mart 2018 09:31

Veliki uspjeh KDT "Željezničar"

Selektor Bosne i Hercegovine, Namik Omerović, je odlučio da sastav našeg tima za jedanaesto izdanje prijestižnog Internacionalnog Memorijala "Vladan Mihajlovic" koji se nalazi u A listi takmičenja na kalendaru IWF-a (Svjetske Federacije Dizanja Tegova) bude:

Senior: Mak Numić  Željezničar

Seniorka: Elvira Razić Željezničar

Ovo je odličan pokazatelj da je novo rukovodstvo KDT "Željezničar" na odličnom putu napretka kluba, jer,  već dugo vremena se nije desilo da kompletna reprezentacija BIH bude iz KDT Željezničar.

Smjena trenera, obavljena prije 13 mjeseci, kada je zbog loših rezultata i pokazatelja rada, kao i zbog nedovoljne stručnosti, smjenjena Olivera Jurić sa mjesta trenera KDT Željezničar, a kada su postavljeni prof. Elvira Razić kao trener za žensku ekipu i s.p. Haris Durak, kao trener za mušku ekipu, pokazala je rezultate.

Posebno je težak slučaj bio oformiti mušku ekipu od nule. Naime, zatečeno stanje u februaru 2017-e u muškom timu je bilo: nekoliko rekreativaca.

Napornim radom se uspjelo za godinu dana oformiti nova muška ekipa i dobiti i juniora koji je seniorski reprezentativac.

U suštini i Elvira i Mak su već odranije reprezentativci (Elvira višestruki), a Mak je i prošle godine na Rvier SAVA Cupu bio reprezentativac u konkurenciji U20. Ali ono što je novo jeste da je kompletan tim sastavljen od dizača KDT Željezničar, i što je Mak, iako junior, postao seniorski reprezentativac.

Čestitamo Elviri i Maku, kao i treneru Harisu.

Također čestitamo i rukovodstvu KDT Željezničar.

   

Mediteranske Igre 2018 Taragona

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 28 Mart 2018 09:24 Autor Nedim Petak, 23 Mart 2018 15:49

Jedna izuzetno lijepa i značajna vijest.

Konačno nakon punih 25 godina imamo muškog predstavnika na Mediteranskim Igrama. I to muški predstavnik koji ima realne šanse za medalju i ide (i on i trener) u potpunosti o trošku Olimpijskog Komiteta BIH.

Hvala Olimpijskom Komitetu koji je prepoznao kvalitet našeg Eldina Omerovića, koji putuje po medalju u Taragonu, predvođen trenerom Namikom Omerovićem. Jedini smo sport koji na jednog takmičara ima i trenera o trošku Olimpijskog Komiteta.

Eldine, čestitamo

 

 

 

 

 

Kup Prvaka i rekordera i Andrija Maleč 2017

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 28 Novembar 2017 09:56 Autor Nedim Subota, 25 Novembar 2017 23:30

Bosna četverostruki Prvak

U Sali Međunarodnog Centra za djecu i omladinu na Općini Novo Sarajevo su održana 3 takmičenja u dizanju tegova, povodom Dana Državnosti BIH, 25.11.2017. uz prisustvo Općinskog načelnika gospodina Nedžada Koldže.

Održani su:

Kup Prvaka i Rekordera BIH

Memorijal Andrija Maleč i

2. finalno kolo lige BIH

Najuspješniji klub na sva tri takmičenja je Sarajevska Bosna, koja je i ukupni pobjednik ekipnog prvenstva BIH za 2017 godinu

 

 

Prvaci po starosnim i ostalim grupama:

Kup Prvaka i Rekordera BIH

Žene:

U12: Nejla Kalača, KDT Bosna

U20: Amina Mašić, KDT IsANEH-ZB

U23: Rubina Mešović KDT Bosna

seniorke: Ksenija Kecman, Neretva

 

Muški:

U konkurenciji osoba sa invaliditetom zlatne medalje su osvojili

U17: Ismet Kovačić, Sidro

U20: Hamza Mašić, IsANEH-ZB

Veterani: Muhamed Ramić, Željezničar

+105 kg Nedim Mašić, IsANEH-ZB

po starosnim grupama:

U12:

Belmin Kalača, KDT Bosna i

Edin Kalača, KDT Student

U15: Danis Arnautović, Bosna

U17:Rian Arnautović, Bosna

U20: Rian Arnautović, Bosna

U23: Eldin Omerović, Bosna

Seniori: Eldin Omerović, Bosna

Studenti:Eldin Omerović, Bosna

Veterani:

M40: Nermin Begić, Sidro

M50: Nedim Mašić, IsANEH-ZB

M75: Muhamed Ramić, Željezničar

 

Memorijal Andrija Maleč:

Žene:

U20: Amina Mašić, KDT IsANEH-ZB

U23: Rubina Mešović KDT Bosna

seniorke: Ksenija Kecman, Neretva

 

Muški:

U15: Danis Arnautović, Bosna

U17:Rian Arnautović, Bosna

U20: Toni Rajić, Neretva

U23: Eldin Omerović, Bosna

Seniori: Benjamin Druškić, Bosna

Veterani:

M40: Nermin Begić, Sidro

M75: Muhamed Ramić, Željezničar

Bodovni Saldo ekipnog prvenstva:

 

Tabela nakon 1. kola

Drugo kolo

Ukupno

Sinclair

Bosna

12

904

Bosna

12

24

Student

10

572

Neretva

10

18

1281,28

Neretva

8

485

Student

8

18

1280,66

Sidro

6

406

Željezničar

6

8

IsANEH-ZB

4

328

Sidro

4

10

Željezničar

2

325

IsANEH-ZB

2

6

 

Znači tabela nakon oba kola je:

1. Bosna 24

2. Neretva 18

3 Student 18

4. Sidro 10

5. Željezničar 8

6. IsANEH-ZB 6

Obzirom da Neretva i Student imaju isti broj bodova izračunat je zbirni Sinclair i Neretva je bolja za 0,5 bodova

 

1281,28

1280,66

   

Stranica 7 od 37