DT

kategorija 105 i konačno superteške +90 i +105

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 13:29

U kategoriji 105 još jednom se region sekira i to zbog povrede Nenada Kužića, koji je također imao šansi za medalju, ali se na trzaju povrijedio pa nije mogao izaći ni naizbačaj. Šteta, kao i za Amara.

Zlato u trzaju uzima očekivano, specijalista za trzaj, jedini Armenac na ovom EP, ali koji nastupa pod zastavom Austrije, Sargis Martirosjan, koji trznuvši 182 kg sa 6 kg prednosti ispred bugarina Shikova sigurno vodi.

Shikov uzima srebro sa 1 kg prednosti ispred Arkadiusza Michalskoga, poljaka, koji sigurno sa prednošću od 9 kg pobjeđuje u izbačaju i 8 u biatlonu, ispred Georgi Shikova.

Zlatni iz trzaja Sargis Martirosjan. se u biatlonu mora zadovoljiti bronzom, dok u izbačaju ostaje bez medalje, iza brnozanog Mateja Kovača, Slovaka koji je napravio nulu u trzaju.

Sličnu šansu je imao Nenad Kužić da se nije povrijedio.

Superteška za žene bez većih iznenađenja. U trzaju zlato osvaja mađarica Kristina Magat sa 104 kg, za kg ispred poljakinje Aleksandre Merziewske i 2 kg više od bronzane, favorizirane, povrijeđene rumunjke Andree Annei.

U izbačaju i biatlonu mađarica i poljakinja su zamjenile mjeta.

U superteškoj za muškarce, svjetski prvak i rekorder Lasha Talakhadze, ne ostavlja prostora ni za snove ostalim takmičarima. Smireno uzima sva 3 zlata.

Mađar, Peter Nagy, nakon niza godina nastupa na EP, konačno dolazi do bronze u biatlonu i u trzaju.

Srebro u trzaju osvaja drugi gruzijac Irakli Turmanidze, koji na žalost ostaje bez medalje u izbačaju i u biatlonu.

Preostale dvije medalje u izbačaju srebro i bronzu uzimaju dva čeha Jiri Orsag i Kamil Kucera, aJiri Orsag se probija i do srebra u biatlonu.

Lasha Talakahdze, iako povrijeđen izbacuje neophodnih 247 kg, što mu u končanici sa 210 kg podignutih u trzaju donosi biatlonsku razliku od 40 kg nad Orsagom.

U ovoj kategoriji malo bolji nastup iz Regiona, prvo je nastupio u B grupi Tivadar Kajdoči koji osvaja 11 mjesto u biatlonu i 9 u izbačaju sa podignutih 200 kg, zatim je Ante Vuković, nakon trzaja od 165 kg  u trećem pokušaju i osvojenog devetog mjesta u trzaju, pri prvom pokušaju izbačaja povrijedio nogu na 195 kg, i još dva puta nije mogao "ni povući" teg, Šteta.

Osjećaj je popravio Tamaš Kajdoći, koji osvaja 6. mjesto.

 

Kategorije 75, 90 i 94 kg

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 12:52

Predzadnji dan EP subota, održane su 3 kvalitetne A grupe. U kategoriji 75 kg, prošlogodišnja pobjednica, Lidia Valentin, nije dozvolila nikakvo iznenađenje. Svjetska prvakinja Lidiya sa tri uspješna pokušaja u trzaju i podignutih 115 kg, osvaja zlato sa 12 kg prednosti nad Nayo Ketchanke, naturalizovanom francuskinjom i 14 kg prednosti ispred Malgorzate Wiejak.

U izbačaju su, kao i u biatlonu prva dva mjesta ista, dok bronzu uzima Mari Ilmarinen iz Finske. Sve u svemu kategorija bez iznenađenja i uzbuđenja.

Gotovo je ista situacija u kategoriji 90, gdje Anastasia Hotfrid, ukrajinka koja nastupa za Gruziju, sigurno nosi pobjedu u trzaju sa 22 kg prednosti ispred drugoplasirane Anne Van Belingen iz Belgije i Sarah Fisher iz Austrije.

U izbačaju lagani problem, ali opet bez napora gdje porvijeđena Hotfridova izbacuje 3 kg više od drugoplasirane u izbačaju Konge Kazcmatrik iz Poljske, koja se i sa slabim trzajem uspjeva domoći bronzane medalje u biatlonu.

Drugoplasirana u biatlonu, i trećeplasirana u izbačaju je spomenuta sedamnaestogodišnja austrijanka Sarah Fisher.

Kategorija 94 kg donosi zlato u trzaju mladom litvanci Stanuliusu Zigimantasu, za 1 kg ispred domaćeg takmičara, rumuna, Ionice Nicolaea i  poljaka Lukasza Grele.

Izbačaj donosi prednost Onici koji uzima zlato u izbačaju i biatlonu i Vadimsu Kozevnikovsu iz Latvije koji dolazi do bronze u izbačaju, ali ipak bronzu mora prepustiti Lukaszu Greli, plasiranom iza litvnaca Zigimantisa, koji osvaja srebro u biatlonu i izbačaju.

 

Nastavak borbi na EP 2018 kategorije 69 žene i 85

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 02 April 2018 12:52 Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 07:11

Nakon kategorije 69 za muškarce, bez iznenađenja, dođe kategorija 69 za žene sa iznenađenjima. U trzaju nije bilo većih iznenađenja,

Uglavnom, u trzaju zasluženo, i dugo čekano, zlato Gorgie Bordinjon iz Italije, koja je sa pristojnim trzajom od 102 kg i sva tri uspješna pokušaja osvojila zlato, ispred Patricie Strenius, šveđanke, sa podignutih 99 kg i poljakinje Patricie Piehowiak sa tri uspješna pokušaja i lijepim pokušajima. Treba napomenuti da je ovo prvi nastup na velikim takmičenjima Giorgie Botdignon u ovoj kategoriji, naime niz godina nastupa u kategoriji 63 kg, i sada je bila na granici te kategorije, ali su Italijani napraviili dobar potez, pomaknuvši je od dvije rumunke u kategoriji ispod.

Izbačaj donosi čudan razvoj situacije. Patricia Piehowiak uspjeva osvojiti bronzanu medalju u biatlonu, ali je istu boju medalje u izbačaju morala prepustiti mladoj gruzijki iz B grupe Tatii Lortikpanidze. Drugo mjesto u biatlonu i u izbačaju zauzima Giorgia Bordinon (ipak je ovo kategorija veća od njene prirodne). Zlato, na veliko iznenađenje publike i osoblja, zauzima Patricia Strenius, sa sva tri uspješna pokušaja i izbačajem od 131 kg, koji je na nivou prošlogodišnjeg prvog mjesta.

Kategorija 85 kg, puna očekivanja za region, naime Amar Musić, Hrvatska u povijesnoj borbi za medalje. Prije takmičenja sam tvrdio, a to i dalje tvrdim, da nije bilo povrede u trzaju Amar je mogao i do zlata, a bez napora do 2 medalje, samo da je ostao na počenim težinama. Naime, Amar je prijavio 150-190 biatlon 340, a bronzana medalja u biatlonu je iznosila 335, a u izbačaju 189, odnosno sa podignutim početnim težinama 2 bronze.

Da je popravio još 3 kg u bilo kojoj disciplini došao bi do srebra u biatlonu.

Samo 2 kg popravka u izbačaju donose zlato u izbačaju, a 1 kg više u trzaju bronza u trzaju.

Ali sasvim bi bile dovoljne i te dvije bronze sa početnim težinama.

U ovoj kategoriji pobjeđuje dvadesotogodišnji gruzijac Revaz Davitadze, koji, sa 10 kg prednosti u trzaju postavlja nedostižan prag za biatlon, ali je u izbačaju primoran prepustiti zlato francuzu Bernardu Vautardu, koji je tek desetoplasirani u trzaju, pa je o u biatlonu osvojio "samo" bronzanu medalju.

Ugodno iznenađenje je poljak Klos Kacper, koji osvaja srebro u trzaju i biatlonu, te bronzu u izbačaju.

 

   

Iznenađenje u kategorijama 63 i 77 na EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 30 Mart 2018 08:41

Kako sa lošim rezultatom osvojiti medalju na EP, pa makar bila 33 kg slabija od pobjednice?

Jednostavno. Sačekati da budu diskvalifikovane jače države, nastupiti na EP, makar i sa lošom tehnikom.

U zlatnoj i srebrenoj medalji nije bilo većih odstupanja, u odnosu na to i da je bio puni sastav država.

Očekivano, prva Toma Loredana Elena iz Rumunije u sve tri discipline, druga njena sunarodnjakinja Irina Lepsa Lacramioara, također u sve tri discipline.

Bronza u trzaju ide Ireni Martinez, koja je podigla samo 3 kg manje od Irine Lepse. Španjolka bi, vjerovatno osvojila bronzu u trzaju i u punoj konkurenciji, ali bronza u izbačaju, a pogotovo u biatlonu, ide Any Vahijouki iz Finske, koja je podigla 33 kg manje od Tome. a 16 kg manje od srebrene Irine. Izbačaj još drastičniji, 19 kg manje od zlata, 10 kg od srebra, odnosno u postotcima 20% manji rezultat.

Kategorija 77 kg obiluje iznenađenjima. Apsolutni favorit Daniel Godelli iz Albanije pravi nulu na 159 kg (da je podigao tu težinu osvojio bi zlato, ovako nula. Da situacija bude još teža, povrijedio se tokom pokušaja, i nije mogao nastupiti ni u izbačaju (gdje je također bio apsolutni favorit)

Slijedeći apsolutni favorit, rumun Martin Razwan, osvaja zlato u trzaju sa podignutih 158 kg, odnosno 1 kg više od srebrenog španca Mata Andresa i 2 kg više od premladog Latvijca Suharvesa.

U izbačaju nova iznenađenja. Logično je bilo da mlasi Ritvvars Suharves neće moći izbacivati u korak sa iskusnijim protivnicima i on očekivano osvaja peto mjesto u izbačaju i odlično četvrto mjesto u trzaju.

Mata Andres, kome je izbačaj slabija disciplina, baš kao i Ireni Martinez, ostaje na jednom uspješnom pokušaju na 185 kg i osvaja dvije bronzane medalje u izbačaju i u biatlonu uz već osvojeno srebro u trzaju.

Marin Razwan nije uspio u drugom i trećem pokušaju i sa samo uspješnim prvim izbačajem osvaja srebro i u izbačaju i u biatlonu, a do zlata, iznenađujuće (za sve osim za njega i njegove trenere) sa šest uspješnih pokušaja dolazi Nijemac Nico Muller, koji izbacuje 6 kg više od Martina Razwana, 191 kg i ostvaruje 3 kg više u biazlonu.

Također ostaje nepoznanica nenastup Erkanda Qerimaja, također favorita.

 

 

Kategorije 58 i 69 ma EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 29 Mart 2018 07:55

Za opis kategorije 58 kg treba reći samo dvije riječi Rebeka Koha. Curica koja je i ove godine juniorka, je napravila razliku od 29 kg ispred drugoplasirane šveđanke Angelice Roos atrećeplasirane rumunke Andree Penciu čak 30 kg.

Mlada latvijka, sa perfektnom tehnikom i svih 6 uspješnih pokušaja, jednostavno dominira Europskom scenom. U njenom uspjehu se najviše vidi rad njenog trenera.

Na njen plasman nije utjecao nedolazak 7 država jer bi ona opet bila prva.

S druge strane Angelica Roos je iskoristila manjak konkurencije i plasirala se na drugo mjesto u izbačaju i biatlonu i treće u trzaju, dok je mlada rumunka Andrea Penciu drugoplasirana u trzaju i trećeplasirana u biatlonu, dok je bronzanu medalju u izbačaju morala ustupiti svojoj kolegici Marii Luani Grigorii.

U kategoriji 69 kg, nakon niza godina neiskorištene dominacije, konačno do zlata dolazi vječni tragičar, Albanac Briken CALJA (čita se Šalja), koji uzima sve tri zlatne medalje sa značajnom razlikom u kg, a najtežu medalju, onu u izbačaju osvojio je sa "žestokom povredom leđa"

Simpatični italijan Mirko Zanni, kome je ovo prva godina da više nije junior, dokazuje da je ekstremno dobar u trzaju plasmanom na drugo mjesto, a samo ga je jedan pokušaj djelio od zlata.

Na njegovu žalost, trzaj mu je mnogo bolja disciplina i u izbačaju ostaje bez medalje, kao i u biatlonu, ali zato je tu drugo osvježenje, osamnaestogodišnji Rumun Paul Dumitrascu koji izbačajem od 174 kg osvaja srebrenu medalju u izbačaju. Kod njega je obrnuto, trzaj mu je slabiji, pa ni on ne osvaja medalju u biatlonu..

Zato je srebrenu medalju u biazlonu osvojio Nijemac Robert Joachim koji je sa svih 6 uspješnih pokušaja podigao 311 kg u biatlonu. On također osvaja i bronzanu medalju u izbačaju.

Španac David Sanchez se morao zadovoljiti bronzanim medaljama u trzaju i u biatlonu.

Na korak do medalje je bio i Goga Cheikedze iz Gruzije i drugi Albanac Romaro Adviraj.

 

 

   

Stranica 6 od 37