DT

Nove kategorije u Dizanju Tegova

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 05 Juli 2018 11:45

O tome se već neko vrijeme priča, mnogi su nagađali, mnogi davali svoje prijedloge, pa čak i radne grupe su davale prijedloge, i na kraju, je Upravni Odbor IWF usvojio prijedlog i sutra će Skupština, o istome odlučivati (samo da li da se prihvati ili odbije, a Upravni Odbor je napravio izbor između više prijedloga.

Uglavnom, prema datom prijedlogu, broj kategorija je povećan sa 8 na 10 za sva IWF takmičenja, osim Olimpijskih Igara. Za Olimpijske Igre će biti po 7 kategorija, i to tako što se prema slijedećem rasporedu 3 ukidaju sa Olimpijskog programa:

Muški

Žene

IWF kategorije

Olimpijske kategorije

IWF kategorije

Olimpijske kategorije

55

61

45

49

61

67

49

55

67

73

55

59

73

81

59

64

81

96

64

76

89

109

71

87

96

+109

76

+87

102

 

81

 

109

 

87

 

+109

 

+87

 

U17 kategorije:

Muški

Žene

49

40

55

45

61

49

67

55

73

59

81

64

89

71

96

76

102

81

+102

+81

Kad će nove kategorije "stupiti na snagu" nije poznato, ali je pretpostavka da će to biti 1.1. 2019. odnosno početak kalendarske godine, kao i za većinu promjena do sada.

Što se tiče Svjetskih rekorda, rekordi koji budu postavljeni do kraja ovog perioda će se zalediti, i onda će biti čista lista rekorda, a da li će biti postavljene neke minimalne težine od kojih se računaju novi Svjetski rekordi, još nije poznato.

Kod nas će se nove kategorije početi primjenjivati istog dana, kada i u Svijetu, jer prema preambuli naših Tehničkih Pravila, automatski se primjenjuju Pravila IWF-a.

Što se rekorda tiče, Upravni Odbor će donijeti Odluku o visini početnih rekorda (_koja će sigurno biti postavljena).

Usput će vođenje rekorda biti promovirano u SQL bazu sa lakšim izmjenama.

 

 

 

Mediteranske Igre Tarragona Španija 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 29 Juni 2018 10:27 Autor Nedim Petak, 29 Juni 2018 10:06

Iako su Mediteranske Igre trebale biti održane još 20'17.e godine, odgođene su za 2018.u godinu.

Iz Bosne i Hercegovine tim od 125 ljudi, od kojih je sedamdesetak takmičara.

Po prvi put da se u organizaciji Olimpijskog Komiteta našao i određen broj sudija.

Dizanje tegova: 1 takmičar, 1 trener, 1 sudija. HVala Olimpijskom komitetu koji je snosio troškove za naš komplet tim iz Dizanja Tegova.

Prije nego što nastaviomo dalje da čestitamo Hamzi Aliću, dizaču tegova, koji je osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle i njegovom treneru u bacanju kugle, također proslavljenom dizaču tegova Mehmedu Skenderu.

U BH timu tri predstavnika dizanja tegova:

takmičar Eldin Omerović

trener: Namik Omerović i

sudija: Nedim Mašić

 

Očekivali smo medalju, ali je konkurencija bila prejaka za povrijeđenog Eldina, tako da je i šesto mjesto u izbačaju odličan plasman.

Također želimo čestitku uputiti i Amaru Musiću, takmičaru Hrvatske na osvojenom zlatu u izbačaju u nižoj kategoriji 85 kg

 

Alpe Adria 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 29 Juni 2018 10:05 Autor Nedim Petak, 29 Juni 2018 09:55

 

 

 

 

Alpe Adria 2018 je održan kod naših komšija u Dražicama nedaleko od Rijeke, u ugodnoj primorskoj atmosferi, po malo prevrućem danu.

Naš tim su predstavljali takmičari:

Danis Arnautović u konkurenciji U17 (sa rezervom Amarom Pašićem)

Filip Kulaš U20

Eldin Omerović senior i

Elvira Razić - žene

predvođeni iskusnim Selektorom Namikom Omerovićem sa pomoćnikom Iris Pašić.

Sudija iz BIH je bila Enisa Mašić, internacionalni sudija 1. klase.

Zabilježen je adekvatan plasman a rezultate možete pogledati ovdje.

Sve u svemu jedan lijep događaj.

 

 

   

Jedini Predstvanik Dizanja Tegova u BIH

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 27 April 2018 12:39

Poštovani, Olimpijsko Dizanje Tegova je Sport sa dugotrajnom tradicijom, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Naš Savez Dizača Tegova Bosne i Hercegovine je član Olimpijskog Komiteta BIH, kao i jedine krovne organizacije Internacionalne Federacije Dizanja Tegova (IWF - International Weightlifting Federation).

Olimpijsko Dizanje Tegova je u svijetu poznato kao Dizanje Tegova, odnosno Weightlifting i nijedan drugi sport nema pravo nositi to časno ime.

Također, prema Stautu Saveza Dizača Tegova BIH, članovi 1, 3 i 5, Savez Dizača Tegova Bosne i Hercegovine je jedini Pravni Subjekat u Bosni I Hercegovini koji predstavlja Dizanje Tegova U Bosni i Hercegovini i nijedan drugi Pravni Subjekat nema pravo predstavljanja Dizanja Tegova i korištenja naziva i bilo kakve animacije u vezi toga.

Također, prema IWF Constitution, iz jedne države može biti samo jedno tjelo koje predstavlja dizanje tegova, a ostali ne smiju koristiti nadležnosti.

Napominjem da je Olimpijsko Dizanje Tegova, olimpijski sport, ozbiljan sport i da postoji samo jedna svjetska organizacija dizanja tegova, a to je IWF.

IWF, čak ne dozvoljava članstvo multisport Savezima (recimo iz nekih država su bili prijavljeni jedinstveni Savezi Dizanja Tegova i Body Buildinga, ali je dat rok do kojeg se to moralo razdvojiti.

Znači Dizanje Tegova se ne mješa u druge sportove, i isto tako ne dozvoljavamo da se drugi sportovi mješaju u dizanje tegova.

Izuzetno smo iznenađeni i razočarani kada smo na Facebook frime LM Fitness vidjeli članak pod nazivom:

Olimpijsko dizanje tegova u treningu rekreativaca

Napominjemo, da su u našem sportu dozvoljeni samo seminari koje podržava IWF (ili koje organizuje IWF) i za koje IWF da dozvolu. Jedan takav Seminar mi održavamo svake godine (ove godine će biti održan 30 Septembra u Zetri) i na njemu predavanja vrše experti IWF, poput prof. dr,. Mageeda Salame, prof.dr.sci. Milana Mihajlovića, kao i od IWF-a ovlašteni predavači prof. dr.sci. Mensur Vrcić, mr.sci. Nedim Mašić, uz suradnju 4 trenera ovlaštena od IWF-a za Bosnu i Hercegovinu (2 žene i 2 muškarca, jedan doktorski kandidat, 1 mr.sci i 2 profesora)

Znači, ne samo da nema pravo niko držati Seminar iz Olimpijskog Dizanja Tegova u BIH, nego nemaju ni Krovni Savezi pravo bez dozvole IWF-a i dozvole korištenja logotipa IWF-a.

Predavač na navedenom seminaru je, također, kvalitetan predavač, desetostruki prvak Bosne i Hercegovine u dizanju tegova i trener mnogih šampiona, i ne sumnjamo da će to biti kvalitetno odrađeno, ali je problem što za to nema dozvole IWF-a (niti može biti).

Također, ukoliko polaznicima budu izdavani certifikati isti će biti nevalidni, a Savez Dizača Tegova NIJE ODGOVORAN za bilo kakve povrede koje nastanu u kasnijim trenažnim procesima.

Ne sumnjamo ni da je prof.dr.sci, Lejla Šebić, organizator navedenog Seminara, kvalitetan bivši sportista, ali nije iz ovoga sporta i ne može poznavati njegove finese.

I još jedna izuzetno bitna stvar, po definiciji Olimpijskog Dizanja Tegova od strane IWF-a, to NE MOŽE BITI SPORT ZA REKREATIVCE, jer su ta sva pojma u potpunoj suprotnosti.

Također, ćemo uputiti oštar demantij svakoj instituciji koja podrži i promovira ovakvu manifestaciju, jer nam to nanosi direktnu štetu, i umjesto da jedini predstavnik Dizanja Tegova u BIH, Savez Dizača Tegova BIH, dobije minimalna sredstva za rad, ta sredstva odlaze u neadekvatne svrhe.

 

Final book, odnosno kompletni rezultati sa EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 02 April 2018 14:00 Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 13:56

Final book, odnosno kompletnei rezultate sa EP 2018 možete pogledati ovdje.

 

 

   

Stranica 5 od 37