DT

FISU Svjetsko Prvenstvo za Studente

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 26 Septembar 2018 14:34

U Bialoj Podlaski u Poljskoj, netom je završeno Svjetsko Studentsko Prvenstvo, na kojem smo i mi imali svoje predstavnike.

Osim naših takmičara, vrijedno je spomenuti, da je ovo prvi put da je sudija iz Bosne i Hercegovine sudio neko svjestsko prvenstvo.

Naime, Enisa Mašić je, između 9000 sudija izabrana da sudi ovo Svjetsko Prvenstvo, što je i veoma uspješno obavila.

Iskrene čestitke.

 

Ode još jedan šampion

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 10 Septembar 2018 14:24

Višestruki prvak bivše sfrj, rekorder i stalni reprezentativac, Stevica Jajić, šampion iz Beograda, nas je ratužio svojim preranim odlaskom.

Svake godine, nestane bar jedan šampion iz zemalja Balkana, čuvene generacije sredine šezdesetih godina, generacije koja je osvajala međunarodne medalje za minimalno dvije ili više država.

Prvo nas je napustio šampion iz Sarajeva Samir Bajramović, prije dvije godine, zatim

Naim Suleymanoglu, prošle godine,

a sada Stevica Jajić.

Kao što smo i za prethodnu dvojicu dali ime turniru, tako ćemo i za Stevicu Jajića, na naziv River SAVA CUP za veterane, dodat ćemo - Memorijal Stevica Jajić.

Poštovane kolege dizači, podržimo našeg Stevicu, podizanjem bar jedne težine, na Memorijalu Stevica Jajić za veterane - SAVA River CUP za veterane.

 

Europsko Prvenstvo U 15 i U17 Milano Italija

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Utorak, 17 Juli 2018 10:26

Na Europskom Prvenstvo u konkurenciji U15 i U17 godina će Bosnu i Hercegovinu predstavljati:

Amar Pašić i Danis Arnautović u konkurenciji U15

Rian Arnautović u konkurenciji U17

Sva trojica vođeni iskusnim Selektorom Namikom Omerovićem.

Očekuje se plasman među prvih deset za svakoga od trojice takmičara.

Za ovo takmičenje je EWF (Europska Federacija Dizanja Tegova) delegirala međunarodne sudije 1. klase Nedima i Enisu Mašić.

Svim našim učesnicima želimo sreću na takmičenju.

   

Superteške kategorije na Svjetskom Juniorskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 16 Juli 2018 07:52

Superteške kategorije uvijek daju efektnu završnicu prvenstva, pa je tako bilo i ovaj put.

koreanka LEE Seon Mi je pokazala apsolutnu premoć nad protivnicima, trznuvši 122 kg, što je za 7 kg više od drugoplasirane srebrene AYOVI CABEZAS Lisseth Betzaida iz Ekvadora i čak 18 kg više od bronzane amerikanke BENITEZ RIVERA Ashamarie.

Slično se dešava i u izbačaju, samo što ovaj put koreanka podiže 10 kg više od srebrene AMOE TARRANT Charisma Preciou iz Naurua, dok je AYOVI CABEZAS Lisseth Betzaida iz Ekvadora na trećem mjestu.

U biatlonu su srebrena i bronzana iz izbačaja zamjenile mjesta, a raspoložena koreanka je opet prva.

 

Koliko god zanimljiva bila pobjeda koreanke, još su zanimljivija dešavanja u muškoj superteđkoj.

Podjela medalja je uslijedila između Iranca Davoudi Alija (sa čak 20 kg prednosti) koji osvaja zlato u trzaju i biatlonu i zanimljivo, srebro u izbačaju. Zlato u izbačaju i bronze u trzaju i biatlonu je osvojio pakistanac BUTT Muhammad Nooh Dastgi, dok srebro u trzaju i biatlonu i bronzu u izbačaju osvaja armenac LALAYAN Varazda.

Ono što nikome nije bilo jasni, ni publici, ni sudijama, ni učesnicima, jeste potez pakistanskih trenera, koji u drugom pokušaju izvode svog takmičara na 228 kg (koje je sa lahkoćom podigao), a da je izašao samo 1 kg više na 229 kg, osvojio bi i srebro u biatlonu.

Što je još tužnije, nakon trećeg, neuspješnog pokušaja Davoudija na 235 kg, pakistanac nije ni izašao na treći pokušaj.

Da li je u pitanju neki pakistanski rekord,ili je nepoznavanje novih (već godinu i po dana primjenjivih) pravila, ili čak dogovor, nije mi jasno, u svakom slučaju pakistanac je "bespotrebno" prepustio srebrenu medalju u biazlonu armencu.

 

 

Kategorije 90 i 105 Svjetsko Juniorsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 13 Juli 2018 16:04 Autor Nedim Petak, 13 Juli 2018 15:52

Konačno jedna kategorija koja nije one woman show.

U trzaju amerikanka RIOTTO Juliana Rose uzima zlato, ispred Sarah Fischer iz Austrije i turkinje BOYNUEGRI Tugce. U izbačaju drugačija situacija. Petooplasirana iz trzaja, domaća takmičarka DAVRONOVA Dolera, osvaja prvo mjesto nakon teške borbe i pokušaja Sarah Fischer na 129 kg, koji su sudije priznale, ali je Jury promjenio odluku. Na drugom mjestu u izbačaju opet Sarah Fischer, a bronzana amerikanka RIOTTO Juliana Rose.

U biatlonu prva ponovo domaća DAVRONOVA Dolera, druga amerikanka RIOTTO Juliana Rose, dok bronzanu medalju uzima Sarah Fischer iz Austrije.

U jednom momentu je austrijanka, inače pod trenerskom palicom stručnjka Mageda Salame, je imala svije zlatne medalje, u narednom srebro i bronzu.

U kategoriji 105 kg ponovo one man show. CHKHEIDZE Irakli iz Gruzije uzima sva tri zlata, ispred domaćeg DJURAEV Akbar. koji uzima sva tri srebra, dok bronze podjednako podjeliše, u trzaju iranacAmir Azizi , a u izbačaju i biatlonu egipćanin ABDELAZIZ Mohamed Abdelrahman Mohamed.

Očekivano ali lijepa borba.

 

   

Stranica 3 od 37