57i alpe Adria Kup

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

 

Alpe Adria 2023

U Mađarskom gradu Zalaegerszeg je održan, 57i po redu Alpe Adria Cup, najstariji turnir u Svijetu koji se još uvijek održava.

Ekipa, koju je izabrao selektor Ivica Soldo, u sastavu:

Azra Alatović, Bojan Vještica, Zerin Kobilić, kojima je ovo bio prvi nastup za reprezentaciju BIH, kao i Faris Durak (višestruki reprezentativac BIH), predvođena trenerom Harisom Durakom, predsjednikom SDTBIH Marinkom Ilijaševićem, a osnažena sa dvoje Internacionalnih sudija 1. Kategorije Enisom Mašić i Nedimom Mašićem je ostvarila odlične rezultate.


Najbolji rezultat je ostvario Faris Durak, koji je 3 puta obarao seniorske rekorde BIH u kategoriji 73 kg podigavši 100 kg u trzaju, 117 kg u izbačaju, te 217 u biatlonu. Faris Durak je osvojio prvo mjesto u konkurenciji seniori, kategorija 73 kg. Osim u konkurenciji seniori, Faris je oborio rekorde i u konkurenciji Studenti i u U23, tako da je ukupno 9 rekorda BIH Faris oborio na ovom takmičenju.

Odličan rezultat je napravio i Bojan Vještica debitant mladi Banjalučanin, koji je osvojio prvo mjesto u konkurenciji Juniori, kategorija preko 109 kg.

Ne manje dobar rezultat je ostvarila debitantkinja Azra Alatović, koja je podigavši 55 kg u trzaju i 73 kg u izbačaju, kao i 128 kg u biatlonu, čime je 5 puta oborila seniorski rekord BIH.

I naravno odličan rezultat i plasman, debitanta Zerina Kobilića, koji je sa podignutih 110 kg u trzaju i 140 kg u izbačaju, te 250 kg u biatlonu, osovjio odlično drugo mjesto u seniorskoj konkurenciji u kategoriji 89 kg.


Navedenim rezultatima smo izuzetno zadovoljni, jer ne samo da je oborena masa državnih rekorda, nego su osvojene i medalje i to dvije najsjajnije, a to je ostvarila ekipa, izabrana od novog Selektora (izabranog u prethodnom mjesecu), doajena BH dizanja tegova Ivice Solde, ekipa sa čak 3 debitanta je naptavila odličan rezultat. Trener reprezentacije Haris Durak, također doajen BH dizanja tegova, je besprijekorno vodio ekipu do navedenih rezultata.


Činjenica kojom se posebno ponosimo jeste da je zlatnu medalju osvojio i takmičar iz Banjaluke, što je prvi nastup takmičara iz RSa za reprezentaciju BIH.

Također, odlična vijest za BIH, jeste što je naš Generalni skretar Nedim Mašić izabran za Predsjednika Skupštine međunarodne organizacije Alpe Adria i rukovodio je Kongresom Alpe Adria.