Jedini Predstvanik Dizanja Tegova u BIH

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Poštovani, Olimpijsko Dizanje Tegova je Sport sa dugotrajnom tradicijom, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Naš Savez Dizača Tegova Bosne i Hercegovine je član Olimpijskog Komiteta BIH, kao i jedine krovne organizacije Internacionalne Federacije Dizanja Tegova (IWF - International Weightlifting Federation).

Olimpijsko Dizanje Tegova je u svijetu poznato kao Dizanje Tegova, odnosno Weightlifting i nijedan drugi sport nema pravo nositi to časno ime.

Također, prema Stautu Saveza Dizača Tegova BIH, članovi 1, 3 i 5, Savez Dizača Tegova Bosne i Hercegovine je jedini Pravni Subjekat u Bosni I Hercegovini koji predstavlja Dizanje Tegova U Bosni i Hercegovini i nijedan drugi Pravni Subjekat nema pravo predstavljanja Dizanja Tegova i korištenja naziva i bilo kakve animacije u vezi toga.

Također, prema IWF Constitution, iz jedne države može biti samo jedno tjelo koje predstavlja dizanje tegova, a ostali ne smiju koristiti nadležnosti.

Napominjem da je Olimpijsko Dizanje Tegova, olimpijski sport, ozbiljan sport i da postoji samo jedna svjetska organizacija dizanja tegova, a to je IWF.

IWF, čak ne dozvoljava članstvo multisport Savezima (recimo iz nekih država su bili prijavljeni jedinstveni Savezi Dizanja Tegova i Body Buildinga, ali je dat rok do kojeg se to moralo razdvojiti.

Znači Dizanje Tegova se ne mješa u druge sportove, i isto tako ne dozvoljavamo da se drugi sportovi mješaju u dizanje tegova.

Izuzetno smo iznenađeni i razočarani kada smo na Facebook frime LM Fitness vidjeli članak pod nazivom:

Olimpijsko dizanje tegova u treningu rekreativaca

Napominjemo, da su u našem sportu dozvoljeni samo seminari koje podržava IWF (ili koje organizuje IWF) i za koje IWF da dozvolu. Jedan takav Seminar mi održavamo svake godine (ove godine će biti održan 30 Septembra u Zetri) i na njemu predavanja vrše experti IWF, poput prof. dr,. Mageeda Salame, prof.dr.sci. Milana Mihajlovića, kao i od IWF-a ovlašteni predavači prof. dr.sci. Mensur Vrcić, mr.sci. Nedim Mašić, uz suradnju 4 trenera ovlaštena od IWF-a za Bosnu i Hercegovinu (2 žene i 2 muškarca, jedan doktorski kandidat, 1 mr.sci i 2 profesora)

Znači, ne samo da nema pravo niko držati Seminar iz Olimpijskog Dizanja Tegova u BIH, nego nemaju ni Krovni Savezi pravo bez dozvole IWF-a i dozvole korištenja logotipa IWF-a.

Predavač na navedenom seminaru je, također, kvalitetan predavač, desetostruki prvak Bosne i Hercegovine u dizanju tegova i trener mnogih šampiona, i ne sumnjamo da će to biti kvalitetno odrađeno, ali je problem što za to nema dozvole IWF-a (niti može biti).

Također, ukoliko polaznicima budu izdavani certifikati isti će biti nevalidni, a Savez Dizača Tegova NIJE ODGOVORAN za bilo kakve povrede koje nastanu u kasnijim trenažnim procesima.

Ne sumnjamo ni da je prof.dr.sci, Lejla Šebić, organizator navedenog Seminara, kvalitetan bivši sportista, ali nije iz ovoga sporta i ne može poznavati njegove finese.

I još jedna izuzetno bitna stvar, po definiciji Olimpijskog Dizanja Tegova od strane IWF-a, to NE MOŽE BITI SPORT ZA REKREATIVCE, jer su ta sva pojma u potpunoj suprotnosti.

Također, ćemo uputiti oštar demantij svakoj instituciji koja podrži i promovira ovakvu manifestaciju, jer nam to nanosi direktnu štetu, i umjesto da jedini predstavnik Dizanja Tegova u BIH, Savez Dizača Tegova BIH, dobije minimalna sredstva za rad, ta sredstva odlaze u neadekvatne svrhe.