Iznenađenje u kategorijama 63 i 77 na EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Kako sa lošim rezultatom osvojiti medalju na EP, pa makar bila 33 kg slabija od pobjednice?

Jednostavno. Sačekati da budu diskvalifikovane jače države, nastupiti na EP, makar i sa lošom tehnikom.

U zlatnoj i srebrenoj medalji nije bilo većih odstupanja, u odnosu na to i da je bio puni sastav država.

Očekivano, prva Toma Loredana Elena iz Rumunije u sve tri discipline, druga njena sunarodnjakinja Irina Lepsa Lacramioara, također u sve tri discipline.

Bronza u trzaju ide Ireni Martinez, koja je podigla samo 3 kg manje od Irine Lepse. Španjolka bi, vjerovatno osvojila bronzu u trzaju i u punoj konkurenciji, ali bronza u izbačaju, a pogotovo u biatlonu, ide Any Vahijouki iz Finske, koja je podigla 33 kg manje od Tome. a 16 kg manje od srebrene Irine. Izbačaj još drastičniji, 19 kg manje od zlata, 10 kg od srebra, odnosno u postotcima 20% manji rezultat.

Kategorija 77 kg obiluje iznenađenjima. Apsolutni favorit Daniel Godelli iz Albanije pravi nulu na 159 kg (da je podigao tu težinu osvojio bi zlato, ovako nula. Da situacija bude još teža, povrijedio se tokom pokušaja, i nije mogao nastupiti ni u izbačaju (gdje je također bio apsolutni favorit)

Slijedeći apsolutni favorit, rumun Martin Razwan, osvaja zlato u trzaju sa podignutih 158 kg, odnosno 1 kg više od srebrenog španca Mata Andresa i 2 kg više od premladog Latvijca Suharvesa.

U izbačaju nova iznenađenja. Logično je bilo da mlasi Ritvvars Suharves neće moći izbacivati u korak sa iskusnijim protivnicima i on očekivano osvaja peto mjesto u izbačaju i odlično četvrto mjesto u trzaju.

Mata Andres, kome je izbačaj slabija disciplina, baš kao i Ireni Martinez, ostaje na jednom uspješnom pokušaju na 185 kg i osvaja dvije bronzane medalje u izbačaju i u biatlonu uz već osvojeno srebro u trzaju.

Marin Razwan nije uspio u drugom i trećem pokušaju i sa samo uspješnim prvim izbačajem osvaja srebro i u izbačaju i u biatlonu, a do zlata, iznenađujuće (za sve osim za njega i njegove trenere) sa šest uspješnih pokušaja dolazi Nijemac Nico Muller, koji izbacuje 6 kg više od Martina Razwana, 191 kg i ostvaruje 3 kg više u biazlonu.

Također ostaje nepoznanica nenastup Erkanda Qerimaja, također favorita.