Kategorije 58 i 69 ma EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Za opis kategorije 58 kg treba reći samo dvije riječi Rebeka Koha. Curica koja je i ove godine juniorka, je napravila razliku od 29 kg ispred drugoplasirane šveđanke Angelice Roos atrećeplasirane rumunke Andree Penciu čak 30 kg.

Mlada latvijka, sa perfektnom tehnikom i svih 6 uspješnih pokušaja, jednostavno dominira Europskom scenom. U njenom uspjehu se najviše vidi rad njenog trenera.

Na njen plasman nije utjecao nedolazak 7 država jer bi ona opet bila prva.

S druge strane Angelica Roos je iskoristila manjak konkurencije i plasirala se na drugo mjesto u izbačaju i biatlonu i treće u trzaju, dok je mlada rumunka Andrea Penciu drugoplasirana u trzaju i trećeplasirana u biatlonu, dok je bronzanu medalju u izbačaju morala ustupiti svojoj kolegici Marii Luani Grigorii.

U kategoriji 69 kg, nakon niza godina neiskorištene dominacije, konačno do zlata dolazi vječni tragičar, Albanac Briken CALJA (čita se Šalja), koji uzima sve tri zlatne medalje sa značajnom razlikom u kg, a najtežu medalju, onu u izbačaju osvojio je sa "žestokom povredom leđa"

Simpatični italijan Mirko Zanni, kome je ovo prva godina da više nije junior, dokazuje da je ekstremno dobar u trzaju plasmanom na drugo mjesto, a samo ga je jedan pokušaj djelio od zlata.

Na njegovu žalost, trzaj mu je mnogo bolja disciplina i u izbačaju ostaje bez medalje, kao i u biatlonu, ali zato je tu drugo osvježenje, osamnaestogodišnji Rumun Paul Dumitrascu koji izbačajem od 174 kg osvaja srebrenu medalju u izbačaju. Kod njega je obrnuto, trzaj mu je slabiji, pa ni on ne osvaja medalju u biatlonu..

Zato je srebrenu medalju u biazlonu osvojio Nijemac Robert Joachim koji je sa svih 6 uspješnih pokušaja podigao 311 kg u biatlonu. On također osvaja i bronzanu medalju u izbačaju.

Španac David Sanchez se morao zadovoljiti bronzanim medaljama u trzaju i u biatlonu.

Na korak do medalje je bio i Goga Cheikedze iz Gruzije i drugi Albanac Romaro Adviraj.