Europsko Prvenstvo 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Konačno je počelo i Europsko Seniorsko Prvenstvo u 2018-oj godini. Europsko Prvenstvo sa najviše izmjena u historiji dosad.

Naime, prvo je pomjeren termin od uobičajenog (Zadnjih dvadesetak godina uobičajeni termin je prva sedmica aprila, za ovu godinu je termin definiran na zadnju sedmicu marta (zbog Igara Komonvelta)).

Prvo je EP 2018 dodjeljeno Antaliji (još prije 3 godine). Sve već isplanirano, obezbjeđena sredstva, zakupljeni hoteli, a onda se dešava suspenzija na godinu dana 9 Svjetskih sila u dizanju tegova (zbog dopinga na OI 2008-e i 2012.

Jedna od navedenih država je i Turska i EP se ne može organizirati u Turskoj.

Data su dva prijedloga:

1. da se termin promjeni na decembar 2018 (ili novembar) kada će isteći suspenzija i

2. da se dodjeli drugom organizatoru

Upravni Odbor je odlučio za opciju 2 i nakon dugog vijećanja je EP dodijeljeno Albaniji (odluka u oktobru prošle godine).

Kad je bilo sve spremno i poslane i liste takmičara, Albanija otkazuje zbog internog doping skandala i onda, 2 mjeseca prije takmičenja, Bukurešt dobija organizaciju.

Sve je organizovano i takmičenja počinju, ali već na prvoj sesiji - iznenađenje. U istoj B grupi pomiješane žene i muškarci.

To se dešavalo i ranije (recimo često na našim državnim takmičenjima, na internaciionalnim turnirima, ali prvi put na Europskom Prvenstvu)

Još par riječi o takmičarima iz regiona. Očekuje se dobar plasman takmičara iz regiona, a posebno Amara Musića iz Hrvatske, koji "osvaja sigurnu medalju" a borit će se i za zlatnu medalju. Možda bude još koja medalja za region, ali sačekat ćemo takmičenje.

Naši takmičari na Europskom Prvenstvu?

Ovo je drugi put u prethodnih 8 godina da nemamo svog predstavnika na seniorskom Europskom Prvenstvu.

Prošle godine smo imali takmičare na svih 5 Europskih prvenstava:

U15, U17, U29, U23 i seniorskom.

Ove godine nas je ponovo sustigao hronični nedostatak sredstava, odnosno nebriga institucija zaduženih za Sport. Nismo dobili sredstva da odemo na Europsko Prvenstvo.

A mogli smo imati takmičarku koja se bori za 7. mjesto (što bi se popelo i do 5.og mjesta, a možda i bolje, na samom takmičenju i iza njega, kao i takmičara među deset najboljih. Čak smo ih i prijavili na preliminarne liste, ali smo morali otkazati.

Ne samo da naš Savez Dizača Tegova nije dobio sredstva, nego su bili nadležni klubovi spremni da plate za svoje takmičare, ali i nadležni klubovi nisu dobili sredstva (jednom klubu su bila papirno dodjeljena sredstva, a zatim povučena)

Nadamo se da će biti bolja situacija do U15 i U17 Europskog Prvenstva.