Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Europsko prvenstvo Tirana Albanija

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Nedjelja, 07 April 2013 18:04

Prvi dio naše ekipe je doputovao jučer u Albaniju u Tiranu na Europsko Prvenstvo.

Automobilom su u 17 sati u Tiranu stigli naš Generalni Sekretar (na ovom prvenstvu Predstavnik ekipe, sudija i delegat na Kongresu) Nedim Mašić i Hamza Mašić, dizač tegova sa najljepšom tehnikom u BiH, aktuelni prvak i rekorder BiH u konkurenciji U15.

Bez svraćanja u matični hotel u Tirani produžili su u Dures na Ovjeru Finalnih Rezultata, a tek se kasnije vratili u Tiranu.

Ostatak ekipe odnosno naša jedina takmičarka na ovom prvenstvu Olivera Jurić i slektor i trener reprezentacije BiH Namik Omerović u Dures stižu u petak, 12.04. 2013.-e godine, a Olivera će se takmičiti u A grupi u nedjelju.

Zahvaljujući napornom treningu Olivere Jurić i mudrim odlukama rukovodstva SDTBIH, Olivera je rangirana na šesto mjesto i to je već najbolji rang BH dizača tegova. Ako potvrdi taj rang i bude šestoplasirana to će biti ogroman uspjeh BH dizanja, a može se desiti i pomjeranje na bolje.

Sretno svima.

Nedim Mašić je, također dobio posebnu počast i postavljen je na mjesto centralnog sudije za najjaču kategoriju na prvenstvu - superteška muški.

 

 

Mediteranske Igre 2

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 03 April 2013 06:48

Dobra vijest je da su "sredstva za Mediteranske" klubovi "pronašli" i sada mirnije čekamo razvoj situacije. Ukoliko iz Mediteranskog Svjetskog Komiteta ne ukinu naše kategorije (svaka kategorija sa prijavljenih manje od 6 žena ili manje od 8 muških se ukida) možemo računati na dvije sigurne Mediteranske Medalje.

   

Mediteranske Igre

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 29 Mart 2013 10:08 Autor Nedim Petak, 29 Mart 2013 08:28

Iako je do Mediteranskih Igara ostalo još 3 mjeseca, finalne pripreme su u toku. Proces verifikovanja naših sportista je uspješno završen i Olimpijski Komitet BiH je potvrdio izbor dvije naše predstavnice za Mersin. Almire Lizde u kategoriji do 69 kg i Olivere Jurić u kategoriji 75 kg, koje će ići pod budnim okom selektora i trenera Namika Omerovića. Možemo reći da su obje teakmičarke osvajači sigurnih medalja za BiH, ako im se na putu uspjeha ne ispriječi loše postavljen aparat naše države.

Naime, obzirom da Olimpijski Komitet nema razrješen sistem finansiranja od strane organa BiH, isti nije u mogućnosti da finansira odlazak sportista i osoblja na MI. Ta obaveza je spala na Saveze, a Savezi u općoj besparici su je prebacili na klubove.

Tako da, u slučaju da ne prikupimo sredstva od 1800 KM po učesniku, neće biti Mediteranskih medalja za BiH

   

Europsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 29 Mart 2013 10:12 Autor Nedim Petak, 29 Mart 2013 08:15

U Tirani će se održati Europsko Prvenstvo, u periodu 06-15 april. Navedeno EP će biti uživo prenošeno na Eurosport TV.

Selektor i trener reprezentacije BiH Namik Omerović na takmičenje vodi Oliveru Jurić, koja bi, prema prijavljenim rezultatima mogla nastupiti i u A grupi kategorije preko 75 kg. Na ovom takmičenju zvanični predstavnik BiH na redovnom Kongresu će biti Generalni Sekretar SDTBIH Nedim Mašić, koji će biti zastupnik i na Verifikaciji finalnih prijava. Također je za BiH učinjena velika čast od strane EWF-a, jer je SDTBIH dobio molbu od EWF-a da delegira Nedima Mašića kao sudiju na ovo takmičenje, da bi se održao nivo kvaliteta suđenja.  Ovo je veliko priznanje za BiH, jer ako nemamo vrhunskih takmičara koji osvajaju medalje na Europskim i Svjetskim Prvenstvima, bar imamo vrhunsokg sudiju.

To je, nakon ordena zasluga za rad u sportu, koji je gospodin Mašić dobio od Europske Federacije u Januaru ove godine, druga velika pohvala za Dizanje Tegova u BiH.

 

   

Otvoreno Prvenstvo SDTBIH

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 27 Mart 2013 13:20

U Sarajevu je 17.03. 2013. godine održano 1. Otvoreno Prvenstvo BiH!

Može se slobodno reći da je ovo bila jedina mogućnost za većinu naših sportista da nastupe na takmičenju, obzirom da će prvo slijedeće domaće takmičenje biti tek polovinom juna mjeseca (Državno seniorsko prvenstvo). U Sarajevu će, u međuvremenu biti održana dva velika takmičenja, ali međunarodna (na IWF kalendaru) Prvo je Internacionalni  Memorijal Andrija Maleč, koji će se održati 27. aprila 2013 godine, a zatim slijedi Alpe Adria Turnir, najstariji turnir u svijetu, koji će se održati 01. juna. Međutim, to su međunarodna takmičenja i na njima će nastupati samo reprezentacija BiH i to skraćena (jedan senior, jedan junior, jedan kadet i jedna žena). Znači od ukupno 10 starosno polnih grupa (ne računajući vetereane) nastupit će samo 4.

Također će biti još međunarodnih takmičenja van BiH, na kojima će nastupiti naši takmičari, ali to su takmičenja na koje ide još manja reprezentacija (po jedan ili 2 člana).

Zbog toga je ovaj turnir posebno vrijedan, jer je pružio priliku svakom takmičaru i takmičarki da nastupe.

Obzirom da nijedan klub nije htio da organizira dodatno takmičenje, Savez je na sebe preuzeo obavezu organiziranju uz pomoć KDT Bosna u tehničkom dijelu organizacije.

Dodatna vrijednost ovog prvenstva je ta što je, u stvari, jači od Državnog prvenstva, u stvari ovo prvenstvo je kao državno prvenstvo u svih 11 starosnih grupa (tu su i veterani).

Prvaci na ovom prvenstvu su, u stvari ponovljeni državni prvaci.

Dodatno je, na ovom takmičenju održano i 1. kolo ekipnog Prvenstva, tako da zasigurno neće biti komplikovanijeg takmiičenja za Organizaciju u ovoj godini.

Pobjednik turnira je ekipa KDT Željezničar, a pobjednik 1. kola ekipnog Prvenstva ekipa KDT Neretva.

Pojedinačno, najviše zlatnih medalja za osvojena prva mjesta u kategoriji su uzeli Amina Mašić (Željezničar) i Almir Bajramović (Bosna) koji su osvojili zlatne medalje u starosnim konkurencijama: superkadeti (do 15 godina), kadeti (do 17 godina), juniori (do 20 godina), mlađi seniori (do 23 godine) i seniori. Amina Mašić je nastupila u kategoriji do 53 kg, u kojoj je i oborila 8 rekorda (2 u trzaju, 3 u izbačaju i 3 u biatlonu), odnosno svaki pokušaj je ujedno bio i rekord. Almir Bajramović je oborio 5 rekorda. Kad spominjemo rekordere spomenut ćemo i Nermina Zečića koji je oborio 16 rekorda iako je postao prvak samo u jednoj starosnoj grupi (kadeti). Ne smijemo zaboraviti Muhameda Ramića koji je oborio 9 rekorda za veterane u konkurenciji 75-79 godina, kao i Sabinu Kulaglić koja je oborila 1 rekord. Sabina Kulaglić (Željezničar) je osvojila 4 zlatne medalje za prva mjesta u kategoriji do 58 kg u četiri starosne grupe kadeti (do 17 godina), juniori (do 20 godina), mlađi seniori (do 23 godine) i seniori. Sabina Kulaglić je također najuspješnija takmičarka u 3 starosne grupe kadeti (do 17 godina), juniori (do 20 godina) i mlađi seniori (do 23 godine). U seniorskoj konkurenciji je nabolja Olivera Jurić (koja je napravila i najviše Sinclair bodova tako da se određivala najbolja takmičarka po Sinclair bodovima to bi bila ona, a da se odrđivala najbolja takmičarka po broju zlatnih medalja u svojoj kategoriji to bi bila Amina Mašić, koja je bila i najuspješnija superkadetkinja. U muškoj konkurenciji naslov najboljeg po Sinclairu bi ponio Nermin Begić, a najuspješniji po broju zlatnih medalja bio bio Almir Bajramović. Zbog neujednačenog kriterija nisu se ni određivali najbolji takmičar i takmičarka. Dok su u ženskoj konkurenciji titule najuspješnijih takmičarki po starosnim grupama ponijele samo tri takmičarke, u muškoj konkurenciji je to raspoređeno na čak 5 takmičara. Uz već nabrojane Begića i Bajramovića, tu su i Nermin Zečić (Neretva) najuspješniji Kadet, Asmir Trešnjo (Neretva) najuspješniji Junior i Benjamin Druškić (Bosna) najuspješniji mlađi senior.

Svakako trebaju biti spomenuti i dvojica takmičara koji iako su nastupili pod nedovoljno saniranim povredama (Hamza Mašić i Eldin Omerović) ipak su uzeli zlatne medalje u svojim starosnim grupama, a Eldin Omerović čak u 3 starosne grupe.

Jedini osvajač više zlatnih medalja, koji nije iz Kantona Sarajevo, je Asmir Trešnjo (Neretva) koji je osvojio zlato u tri starosne skupine.

Osvajači zlatnih medalja po starosnim grupama:

Superkadeti:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

Kadeti:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 50 kg Hamza Mašić (Željezničar)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Nermin Zečić (Neretva)

do 69 kg Emin Klinić (Željezničar)

do 85 kg Benjamin Dacić (Željezničar)

Juniori:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 69 kg Lejla Miso (Željezničar)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Kenan Delalić (Sidro)

do 69 kg Emin Klinić (Željezničar)

do 85 kg Eldin Omerović (Bosna)

do 94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

Mlađi seniori:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 69 kg Lejla Miso (Željezničar)

+ 75 kg Sumejja Hadžić (Bosna)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Mevludin Tahirović (Željezničar)

do 69 kg Benjamin Druškić (Bosna)

do 77 kg Stefan Kulaš (Bosna)

do 85 kg Eldin Omerović (Bosna)

do 94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

+ 105 kg Ermin Jusufović (Bosna)

Seniori:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 69 kg Melina Žutić (Željezničar)

do 75 kg Olivera Jurić (Željezničar)

+ 75 kg Sumejja Hadžić (Bosna)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Mevludin Tahirović (Željezničar)

do 69 kg Benjamin Druškić (Bosna)

do 77 kg Stefan Kulaš (Bosna)

do 85 kg Eldin Omerović (Bosna)

do 94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

do 105 kg Nermin Begić (Sidro)

+ 105 kg Ermin Jusufović (Bosna)

Veterani:

45-49 godina kat 94 kg: Anto Ledić (Neretva)

60-64 godina kat 85 kg: Ahmed Huseinović (Željezničar)

75-79 godina kat 94 kg: Muhamed Ramić (Bosna)

Prvenstvo je sudila sudijska trojka:

Slobodan Karajovanović, int sud 1. kat.

Vahid Isanović, int. sud 2. kat.

Azra Pervan, BH sud. 2. kat

pod budnim okom Žirija:

Ahmed Sadiković, int sud 1. kat. (predsjednik)

Nedim Mašić, int sud. 1. kat. (za prvu grupu je bio Elmir Mišić Bh sud 1. kat)

Daniel Maleč, BH sud 1. kat., koji je ujedno bio i timekeeper

Sekretar takmičenja: Elmir Mišić

 

 

 

 

 

 

 

   

Stranica 32 od 33