Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Najvećii uspjeh BH Dizanja Tegova - posljednji dan takmičenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Nedjelja, 14 April 2013 22:58

Naša takmičarka Olivera Jurić je zauzel 6. mjesto na Europskom Prvenstvu u Tirani. Iako nas je malo nasekirala u prva dva pokušaja (i mene bi bilo strah dizati pred sto hiljada TV gledaoca), ali je u trećem pokušaju trzaja popravila situaciju i trnuvši 82 kg i izbacivši 105 kg, ostvarila solidno 6. mjesto (nije zadnja, jer ih je bilo više od 6. Ostatak je dizao u B grupi).

Čestitke Oliveri, čestitke Selektoru Namiku Omeroviću, čestitke Generalnom Sekretaru na dobrom izboru grupe, čestitke pomoćnim trenerima Mirsadu Landži I Hamzi Mašiću.

Što se tiče ostalih događaja:

U kategoriji 75+  (u kojoj je Olivera bila šesta, prvo mjesto je ubjedljivo zauzela Ukrajinka Svitlana Černišavinska ispred Sabine Baginske iz Poljske i druge ukrajinke Djane Kozienko. Isti plasman je i u izbačaju, dok su u trzaju Djana i Sabina zamjenile mjesta.

Kategorija 105+, koju je sudio naš sudija Nedim Mašić (koji je i ove godine od strane stručnog Žirija dobio naziv najboljeg i najpreciznijeg sudije), na mjestu Centralnog sudije je opet donijela poslasticu.

Iako je u trzaju pobjedio Ukrajinac Artem Udachin, ispred rusa Ruslana Alibegova i gruzijca Iraklija Turmanidzea, u izbačaju i biatlonu drugačija situacija. U izbačaju ubjedljiva pobjeda, a u biatlonu pobjeda na tjelesnu težinu Ruslana Alibegova isped Artema Udachina i fantastičnog Čeha Jurya Orsaga.

Naše gore list koji nastupa za Njemačku Almir Velagić je osvoji sjajno 4. mjesto u izbačaju i 5. u biatlonu.

Zanimljivo da je jedino crveno svjetlo u drugom pokušaju izbačaja dobio od našeg sudije Nedima Mašića, ali prema riječima Predsjednika Žirija sasvim zasluženo.

Dokaz da je i njegovim trenerima bilo jasno da je drugi pokušaj imao blagi dotisak, je treći pokušaj Velagića na 9 kg većoj težini (229 kg) koji je potpuno ispravno izbacio (školski), jer je očito upozoren od strane trenera.

Još jednom čestitke Oliveri, a čestitke i Almiru na fantastičnom plasmanu.

 

Dan sa tri finala A grupe

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Subota, 13 April 2013 23:12

Prvo vezano za nas. U Tiranu je osim Namika Omerovića Selektora i Olivere Jurić takmičarke ipak stigao i pomoćni trener Mirsad Landžo, tako da će Olivera biti bolje pažena od Intigama Zairova.

Subota, dan sa 3 finala (A grupe) je pružio pravo zadovoljstvo dizačkim gurmanima.

Prvo je, u kategoriji do 95 kg, svoju neprikosnovenost dokazao Azejberdžanac Intigam Zairov, uzevši sva tri zlata, ispred Rusa Rinata Kireeva i litvanca Zigimatyjasa Stanulisa u trzaju i biatlonu, odnosno Aleksandra Makaranka iz Bjelorusije u izbačaju. Ova kategorija je još jednom dokazala nadmoćnost Azejberdžanaca.

Zatim, u kategoriji do 75 kg ruskinje nisu dopustile iznenađenja:

Nadežda Evstiukina uzima sva tri zlata, napravivši pri tome 18 kg više nego prošlogodišnja pobjednica Olga Zuboam ispred španjolke Lidije Valentin, koja uzima srebro u biatlonu i trzaju i bronzu u izbačaju i druge ruskinje Anastasie Romanove (koja je prirodno u manjoj kategoriji). Anastasia Romanova je u izbačaju zauzela čak drugo mjesto.

Konačno u kategoriji 105 kg muškarci nekoliko manjih iznenađenja:

Rus David Bedzhanian uzima zlato u izbačaju i u biatlonu. Srebro u biatlonu, bronzu u izbačaju i zlato u trzaju uzima drugi rus Maxim Sheiko, a srebro u trzaju i bronzu u biatlonu uzima gruzijac Davit Gogia. Preostalu medalju, srebro u izbačaju uzima latvija Arturis Plesniakis

   

Peti dan takmičenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 12 April 2013 22:49 Autor Nedim Petak, 12 April 2013 21:58

Za nas najbitnija vijest petog dana takmičenja je da je drugi dio naše ekipe u sastavu: selektor i trener Namik Omerović i takmičarka Olivera Jurić stigao u Albaniju i smjestio se u hotelu u Duressu

Naši veliki prijatelji iz Albanske federacije i to posebno predsjednik Elez Gjoza (ovih dana najpoznatija ličnost u Albaniji) i Generalni Sekretar Muharem Berisha su nbam ukazali posebnu čast i naš tim smjestili u isti hotel u kojem su smješteni Albanski dizači i u kojem njihovi dizači obavljaju i pripreme i ostalo. Trenutno njih dvoje odmaraju nakon napornog dana putovanja, a sutra bi trebao biti lakši trening.

Što se tiče ostalog, danas su završene dvije kategorije.

U kategoriji 69 kg žene prošlogodišnja (i ovogodišnja) pobjednica ruskinja Oksana Slivenko nije dozvolila iznenađenja. Napravivši za 1 kg manji rezultat nego prošle godine je osvojila prvo mjesto u biatlonu i izbačaju ispred Džine Saznavates iz Bjelorusije (koja je pak osvojila prvo mjesto u traju sa podignutom istom težinom kao i Oksana Silvenko. Sigurna Oksana izbacuje 5 kg više i uvjerljivo osvaja prva mjesta. U trzaju i biatlnouz treće mejsto osvaja ukrajinka Nadya Mironyuk, dok je u izbačaju treće mjesto uspjela osvojiti tragičarka, druga ruskinja Tatjana Matveeva (ikoja je napravila nulu u trzaju, iako jedan od favorita) Trebamo još spomenuti da je hrvatica Mihaela Kruljac zauzela odlično deveto mjesto.

 

U muškoj kategoriji 85 kg nije bilo većih iznenađenja.

Prošlogodišnji pobjednik Rauli Tzurkide iz Gruzije je zauzeo tek treće mjesto, ali napravivši 5 kg više nego prošle godine. Ispred njega je drugoplasirani  bugar Ivan Markov i prvoplasirani očekivano rus Apti Aukhadov. Isti poredaj je u izbačaju i biatlonu, dok se iza rusa i bugara u trzaju na treće mjesto probio Rumun SINCRAIAN Gabriel.

U ovoj kategoriji je nastupio i komšija iz Hrvatske Ensar Musić, ali je napravio nulu u disciplini izbačaj, iako je mogao uzeti medalju u izbačaju da je napravio rezultat koji se od njega očekivao.

   

Naša takmičarka na Europskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 April 2013 21:26

U petak ujutro (trenutno sutra ujutro) na put kreće ostatak našeg reprezentativnog tima (prvi dio je zbog obaveza na ovom europskom prvenstvu stigao još u prošlu subotu) u sastavu Olivera Jurić, takmičarka i Namik Omerović Trener i Selektor Reprezentacije BiH (jedini trener i selektor reprezentacije BiH).

Na put kreću automobilom (isto kao i prvi dio tima u subotu).

Sredstva za boravak i hranu naših takmičara, kao i za kotizacije u iznosu (3 dana, 2 osobe po 130 Eura po danu po osobi za jednokrevetnu sobu = 780 Eura; 2 kotizacije i akreditacije po 150 Eura = 300 Eura i dodatak za antidoping test 2 puta po 100 dolara) (Ukupno 1080 Eura i 200 dolara) je obezbjedio Nedim Mašić, Generalni Sekretar SDTBIH svojim ličnim "zalaganjem" (pretvoreno u naše pare oko 2500 KM). Za boravak i takmičenje u Albaniji više nije potrebno potrošiti ni pfeninga. Logično da Generalni Sekretar nije obezbjedio još i dnevnice, jer bi to bilo previše, a nije ni zakonski osim za preduzeća.

Također, ostatak troškova, odnosno sredstva za put (gorivo) su obezbjedili: Selektor Namik Omerović za drugio dio ekipe i Nedim Mašić za prvi dio ekipe.

Da bi na vrijeme mogao prisustvovati Verifikaciji Finalnih rezultata, kao i Generalnom Kongresu EWF, Nedim Mašić je pristao da bude sudija i na ovom takmičenju (to se ništa ne plaća, jedino je smještaj i hrana obezbjeđeni).

Ovi detalji su objavljeni zbog netačnih navoda u nekim medijima.

Znači rukovodstvo SDTBIH se pobrinulo i za ovo takmičenje, pa makar iz svog džepa davali pare.

Također, SDTBIH se javno ograđuje od potrebe da takmičar koji nastupa bude i vozač, jer to nije ni potrebno, a nekamoli neophodno.

Što se tiče plasmana na ovom Europskom Prvenstvu, našoj takmičarki želimo što bolji plasman i rezultat, a očekujemo minimalno šesto mjesto u kategoriji (to se postiglo mudrim izborom kategorije od strane stručnog dijela rukovodstva SDTBIH, jer takmičarka sa istim rezultatom u manjoj kategoriji zauzima tek jedanaesto mjesto i nastupa u B grupi).

Naprijed Olivera.

   

Dan bez iznenađenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 April 2013 21:15 Autor Nedim četvrtak, 11 April 2013 21:03

Za razliku od jučerašnjeg dana, današnji je prošao bez iznenađenja.

Obzirom da se nije pojavila prošlogodišnja pobjednica u kategoriji do 63 kg, Simsek Sibel iz Turske, prvo mjesto je zauzela uvjerljivo Marina Šainova iz Rusije i to bez potrebe da izađe na treći pokušaj u izbačaju. Osvojila je zlatne medalje u sve 3 discipline ispred bugarke Milke Maneeve i rumunke Irine Lepse.  U trzaju je poredak bio isti, dok su u izbačaju druga i treća zamjenile mjesta.

I to je sve što bi se moglo reći o današnjem takmičenju za žene, osim napomene da se nakon prošlogodišnje povrde na podijum vratila Okumuš Neslihan iz Turske, koja je prošle godine zauzela treće mjesto. Ove godine je bila deseta, ali bitan je povratak.

Kod muškaraca u kategorji 77 kg raspodjela medalja većinom očekivana.  Prvo mjesto pripada rusu KHOMIAKOV Dmitrii, ispred moldavca Aleksandra Spaca i Rumuna Martina Razvana.

U izbačaju je Razvan skočio na prvo mjesto, pomaknuvši za jedno mjesto nadolje Rusa i Moldavca.

Za neupućene je možda bilo iznenađenje, plasman KARAPETYAN Andranik, Armenca na drugo mjesto u trzaju i na četvrto u biatlonu, ali upućeniji će prepoznati višestrukog Youth pobjednika.

Napomena, da je još jedan Albanac "zaplatio" zbog neadekvatne publike (puna sala ali neupućenih) i napravio dvostruku nulu.

   

Stranica 31 od 34